Bailey Scherpenisse heeft haar verdriet, boosheid en pijn van het afscheid nemen, omgezet in een mooi doel. Ze maakt kralen armbandjes die ze verkoopt en waarvan de opbrengst naar het KWF gaat.
Bailey Scherpenisse heeft haar verdriet, boosheid en pijn van het afscheid nemen, omgezet in een mooi doel. Ze maakt kralen armbandjes die ze verkoopt en waarvan de opbrengst naar het KWF gaat.

Prachtig initiatief van Bailey Scherpenisse: armbandjes voor KWF!

Algemeen 1.308 keer gelezen

Oud-Beijerland - Een meisje van 10 jaar die, bij zoveel verdriet, in haar spaarzame vrijetijd armbandjes maakt en verkoopt, dat is een kanjer. De opbrengst gaat naar het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding, kortgezegd KWF. 

Dierbaren verliezen is vreselijk

Iedereen kent wel een vriend(in), kennis of familielid die getroffen wordt door een vorm van kanker, een ziekte die nog niet voor iedereen te genezen is. Wanneer deze ziekte jezelf overkomt, valt de wereld om je heen even stil. Maar al gauw besef je dat het leven je dierbaar is, dus vecht je terug. Voor sommigen betekent dit chemokuren, bestralingen en/of zware medicatie. Velen zullen de strijd verliezen waardoor afscheid onvermijdelijk is.

Als je dit verdriet kunt omzetten in positieve zin, vergt dat veel kracht, alhoewel het verdriet er niet minder door wordt. 

Bij de voordeur staat opa Frans, zoals hij zich voorstelt, te wachten. Moeder Claudia en Bailey staan in de hal. Het is een warm welkom.

Op de kop van de eettafel staan heel veel dozen, gevuld met doosjes en zakjes met kralen. Bailey gaat op haar zo vertrouwde plek zitten en vertelt: ‘Vorig jaar stierf mijn oma, de moeder van mijn vader en had zo’n verdriet dat ik niet verder wilde leven. Toch ben ik erover heen gestapt en begonnen om armbandjes te maken.’

Bailey is 10 jaar en net gestart in groep 8. Na het overlijden van haar oma, de moeder van haar vader, is nu haar andere oma, de moeder van haar moeder, ernstig ziek. Ze zal dus binnenkort weer van een oma afscheid nemen. Helaas houdt het daarmee niet op, want haar tante en opa Frans strijden ook tegen deze ziekte.

En een kind heeft oma’s en opa’s nodig, dus ook Bailey. Ze heeft haar verdriet, misschien wel boosheid en pijn van het afscheid nemen, omgezet in een mooi doel. Ze maakt kralen armbandjes die ze verkoopt en waarvan de opbrengst naar het KWF gaat.

Kralen, kraaltjes en nog eens hele kleine kraaltjes

Bailey heeft kralen in alle kleuren en grootte waarmee ze leuke combinaties zoekt om er een armbandje van te maken. Met elastisch draad worden secuur alle kraaltjes in een vooraf bepaalde volgorde aan de draad geregen. Vliegensvlug rijgt ze alle kralen aan de draad en heeft al een idee wat de volgende armband gaat worden. Een creatieve duizendpoot.

In het raamkozijn liggen de armbandjes uitgestald en staan dozen waar ze de armbandjes in bewaard en meeneemt naar familie, vrienden en school.

Het armbandje dat ze voor haar zieke oma heeft gemaakt, wilde oma ruilen omdat het haar te groot was geworden. Nu draagt Bailey het zelf en ligt het ’s nachts naast haar kussen. ‘Dit armbandje blijft altijd bij me’, zegt Bailey.

De Tandem

Bailey zit op basisschool De Tandem, waar ze in alle groepen de gelegenheid krijgt om het verhaal achter de armbandjes te vertellen. Heel veel kinderen kopen een armbandje, omdat Bailey uitlegt dat het KWF het geld goed kan gebruiken.

De armbandjes hebben een vaste prijs, maar sommige kinderen of ouders geven meer dan de prijs is. ‘Soms schrik ik ervan en zeg dat het niet nodig is’, ze bloost bij het antwoord, ‘maar de mensen willen het echt geven.’

Bailey is naast haar schooltijd keeper van een jongeren elftal, traint twee keer per week, plus een extra keepers privétraining. Ze is fanatiek en zorgt ervoor dat geen bal het doel ingaat. Ze duikt, springt, glijdt en maakt zich breed, zelfs zo fanatiek dat ze een keer een duik nam en daarbij haar pols brak. Op de vraag of ze later profvoetballer wil worden antwoordt ze direct: ‘Nee, later neem ik het bedrijf van mijn vader over, samen met mijn broertje. Maar eerst wil ik zoveel mogelijk geld ophalen voor het KWF.’

Wat zou het mooi zijn als de andere basisscholen in haar omgeving ook mee zouden doen. Bailey wil met alle plezier komen uitleggen dat de opbrengst van de armbandjes helemaal naar het KWF gaat. Op dit moment heeft ze al € 745,00 bij elkaar. 
Haar vader beloofde dat hij bij het bereiken van een bedrag van € 250,00 hetzelfde bedrag erbij zou leggen. Bailey wil zeker nog meer armbandjes maken om een zo hoog mogelijk bedrag aan het KWF te geven. Wie helpt haar mee om de opbrengst zo hoog mogelijk te laten zijn en daarmee het WKF te steunen?

(tekst: Thecla Bovenberg)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant