foto's: Heyblom Fotografie
foto's: Heyblom Fotografie Elizabeth Heijblom

Bespaar ook drinkwater: regentonnenactie Zuid-Beijerland

Algemeen 1.479 keer gelezen

Zuid-Beijerland - Zomers worden droger en heter, winters milder en regenbuien heviger. Klimaatverandering heeft allerlei gevolgen, ook voor de tuin. We zullen zuiniger om moeten gaan met drinkwater en tegelijkertijd willen we onze tuinen mooi groen en gezond houden. De regenpijp afkoppelen en het regenwater opvangen in een regenton helpen een tuinier bij deze uitdagingen. 

Werkgroep Kerk in het Dorp Zuid-Beijerland mag, dankzij een bijdrage van gemeente Hoeksche Waard, aan inwoners van Zuid-Beijerland 50 regentonnen weggeven. De regentonnen worden op zaterdag 14 oktober uitgedeeld. Wilt u ook water besparen en een gratis regenton ontvangen?
Men is op zoek naar inwoners van Zuid-Beijerland die graag een regenton willen plaatsen. Om deze actie tot een succes te maken, zijn ook vrijwilligers nodig die kunnen helpen bij het loskoppelen van de regenpijp en het plaatsen van de regentonnen.

De actie vindt plaats op zaterdag 14 oktober. Belangstellenden en vrijwilligers kunnen zich tot 27 september aanstaande aanmelden via: kerkinhetdorpzbl@gmail.com. Wilt u meer informatie over de actie? Ook dan kunt u een mail sturen naar kerkinhetdorpzbl@gmail.com 

Initiatief van Kerk in het Dorp

De werkgroep Kerk in het Dorp Zuid-Beijerland is al langer actief op het gebied van duurzaamheid en organiseert allerlei activiteiten om de verbindende factor te zijn tussen kerk en het dorp. Zo organiseert zij regelmatig opruimdagen tegen zwerfaval en heeft zij het initiatief genomen voedselkastjes te plaatsen op het dorp. 

De werkgroep zocht contact met de gemeente met hun ideeën voor de regentonactie en vond daar gehoor. Gemeente Hoeksche Waard heeft onlangs haar subsidieregeling Klimaatadaptatie verruimd en deze actie past precies bij de doelstellingen van de subsidieregeling. 
Het aanpassen van de leefomgeving aan het veranderende klimaat heet klimaatadaptatie. Tegels vervangen door groen, het afkoppelen van de regenpijp van het riool, de aanleg van een groen dak, het opvangen van regenwater in bijvoorbeeld een regenton en bomen aanplanten op het eigen terrein; het zijn allemaal voorbeelden van klimaatadaptieve maatregelen.
Behalve het besparen van drinkwater heeft het plaatsen van regentonnen ook een ander voordeel: regentonnen vangen het teveel aan regenwater tijdens hevige buien op. Zo stroomt het niet in het riool en verkleint de kans op wateroverlast.

Woon je niet in Zuid-Beijerland maar wil je wel graag een regenton? Gemeente Hoeksche Waard heeft voor inwoners interessante subsidiemogelijkheden. Kijk vooral eens op: www.gemeentehw.nl/subsidie-klimaatadaptatie

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant