Afbeelding

Bejubelde voorstelling ‘Herfst’ over dementie in gebouw De Poort

Algemeen 705 keer gelezen

Oud-Beijerland - Subtiel en met humor brengt Theater Vrij in de voorstelling ‘Herfst’ de ziekte dementie ter sprake. Dit gebeurt op Wereld Alzheimer Dag, donderdag 21 september, in gebouw De poort aan de Polderlaan 1 in Oud-Beijerland.

Van twee tot drie uur ’s middags - toegang gratis – is de theatervoorstelling voor mantelzorgers, partners, vrijwilligers en iedereen die te maken heeft met of interesse voor het onderwerp dementie.

Er is veel belangstelling voor de bejubelde voorstelling. Bij de organisatoren komen nog altijd aanmeldingen binnen. Besloten is om de aanmeldtermijn (belangrijk wegens de catering) te verlengen omdat de toneelvoorstelling kennelijk beantwoordt aan de vraag vanuit de samenleving in de Hoeksche Waard.

In de gemeente Hoeksche Waard is het aantal mensen met dementie aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde. In Nederland krijgt één op de vijf (in de Hoeksche Waard één op de vier) met deze ziekte te maken. Deskundigen op het gebied van dementie bevelen ‘Herfst’ aan voor iedereen die op een luchtige wijze kennis wil maken met deze ziekte.

Acteurs Antoinette van der Velde en John Schneider kijken in ‘Herfst’ als Pauline en Herman met relativerende humor naar het alledaagse menselijke getob over het ouder worden. Het is een komische, maar tegelijk ook realistische voorstelling met een lach en een traan, actueel en herkenbaar.

Duidelijk wordt dat Herman dementie heeft. Allerlei facetten - ‘symptomen van de ziekte’ - worden voor het voetlicht gebracht. Herman en Pauline geven een inkijkje in de kwaliteit van hun relatie (die al 40 jaar duurt) en hoe die verandert als Herman dementie krijgt.

Recht voor zijn raap, maar ook subtiel en herkenbaar worden de moeilijkheden waarvoor de echtelieden komen te staan naar voren gebracht. De voorstelling laat duidelijk zien wat degene met dementie meemaakt en ook juist wat een mantelzorger ervaart. De kern van publieksreacties is ‘vermakelijk en leerzaam’.

De middag wordt georganiseerd door het Odensehuis Hoeksche Waard, Ketenzorg Dementie Hoeksche Waard en het Alzheimer Trefpunt Hoeksche Waard in het kader van ‘Samen Dementievriendelijke Hoeksche Waard’. 

Meer informatie heeft Conny Brouwer, coördinator Ketenzorg Dementie, 0628771217. Meer informatie is ook verkrijgbaar bij het Odensehuis, waar aanmelden eveneens kan, 0186-68 33 98 of 06-12 89 23 09, of via de website www.odensehuishw.nl/news.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant