'Gezegend en dankbaar' mocht mevrouw Kooij-Naaktgeboren 100 jaar worden. (foto: Marc Lelieveld|Hollands Idee.)
'Gezegend en dankbaar' mocht mevrouw Kooij-Naaktgeboren 100 jaar worden. (foto: Marc Lelieveld|Hollands Idee.)

Mevrouw Kooij-Naaktgeboren blaast 100 kaarsjes uit!

Algemeen 553 keer gelezen

‘s-Gravendeel - Locoburgemeester Paul Boogaard bracht mevrouw Kooij-Naaktgeboren vrijdag 15 september een verjaardagsbezoek in haar woning in de Bevershoekstraat. Hij feliciteerde de geboren en getogen seuter namens het gemeentebestuur met haar 100e verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid had hij een mooie bos bloemen en een doos bonbons meegenomen. 

Neeltje is op 15 september 1923 geboren op de Tol in ’s-Gravendeel. Zij is de oudste uit een gezin van 5 kinderen. Ze groeide op aan de Molendijk tussen ’s-Gravendeel en Puttershoek. Als 6-jarig meisje wandelde ze dagelijks naar het dorp om naar school te gaan. Haar 11 maanden jongere broertje liep dan een stukje met haar mee waarna hij weer terug naar huis ging. Na de basisschool deed ze huishoudelijk werk in verschillende gezinnen.

Getrouwd met dorpsgenoot Henk
Nog voor de Tweede Wereldoorlog ontmoette ze haar dorpsgenoot Henk Kooij. Hij was de tweede uit een gezin van 6 kinderen. Na vele jaren verkering (door de oorlog) trouwden ze in 1946 in de Nederlands Hervormde Kerk waarvan ze nog steeds lid is. Ze gingen wonen in een gedeelte van het huis van haar ouders. Daar werd in 1948 Willy geboren. 

Het jonge gezin overleefde de watersnoodramp van 1953, maar moest daarna wel maanden in Hoogblokland bij haar broer en zijn gezin verblijven. In 1954 werd Ine geboren, gevolgd door Annelies in 1959. Omdat Henk de boerderij van zijn vader over ging nemen, verhuisde het gezin aan het eind van dat jaar naar het huis van de schoonouders in de Bevershoek. Hier werd in 1963 de vierde dochter geboren, Karin.

Gemengd bedrijf met melkkoeien, tarwe, aardappelen en suikerbieten

Ze runden een gemengd bedrijf met melkkoeien, tarwe, aardappelen en suikerbieten. In 1966 werd de schuur door brand verwoest. De stal werd niet herbouwd omdat er geen opvolger voor het bedrijf was. Wel kwam er een nieuwe schuur voor het landbouwgedeelte van het bedrijf. 

Een volgende klap kwam in 1975 toen besloten werd om de Kil te verbreden en de Kiltunnel aan te gaan leggen. Huis en bouwland werden onteigend. Gelukkig was er een mogelijkheid om een nieuwe woning te bouwen aan de andere kant van de schuur. Bouwland werd niet meer teruggekocht.

In 1978 werd de eerste van de 5 kleinkinderen geboren. In 2008 werd mevrouw voor de eerste keer overgrootmoeder, gevolgd door nog 5 achterkleinkinderen.

Bezoek heel erg welkom
Na ruim 67 jaar huwelijk overleed haar geliefde man Henk in maart 2014. Tot op de dag van vandaag is dat een gemis voor mevrouw en de dochters. Zelf was Neeltje nog heel actief tot ze bijna 95 jaar was. Ze waste en kookte zelf en poetste zelfs de koperen brievenbus en deurknop nog wekelijks. Dit alles werd helaas verstoord door een lelijke val in juli 2018 waarbij ze een beenbreuk opliep. 

Na een operatie en lange revalidatie kon ze toch terug naar huis, waar ze nu met intensieve zorg nog mag wonen. Ze geniet van muziek, van verhalen van vroeger en, als het maar even kan, buiten zitten. Ook is bezoek heel erg welkom.

Veel dankbaarheid

Mevrouw heeft de verjaardag uitgebreid gevierd. Dat deed ze met haar eigen gezin, zwager, schoonzussen, neven, nichten, wat vrienden én met haar jongste zus Leni die 12 dagen eerder 90 jaar geworden is. Een gezegende en dankbare 100 jaar is voorbij gevlogen.

Uit de krant