Wim van Dam bij het naambordje Dievenpad in de Laning in Oud-Beijerland. Het paadje geldt voor gemeente Hoeksche Waard niet langer als adres van de Algemene Begraafplaats. Van Dam beet zich in de kwestie vast en krijgt inmiddels gelijk. (foto: Conno Bochoven)
Wim van Dam bij het naambordje Dievenpad in de Laning in Oud-Beijerland. Het paadje geldt voor gemeente Hoeksche Waard niet langer als adres van de Algemene Begraafplaats. Van Dam beet zich in de kwestie vast en krijgt inmiddels gelijk. (foto: Conno Bochoven)

Algemene Begraafplaats ligt voortaan aan de Langeweg

Algemeen 2.542 keer gelezen

Oud-Beijerland - Weet u het nog: Oud-Beijerlander Wim van Dam (pas 92), die zich afgelopen zomer druk maakte over de adressering van de Algemene Begraafplaats. Hij maakte bezwaar bij de gemeente en: de kogel is door de kerk. Het was een lange weg, maar voortaan ligt de begraafplaats aan de Langeweg.

Oud-Beijerland - Op de website van gemeente Hoeksche Waard werd de Algemene Begraafplaats voorheen aangeduid met het adres Dievenpad 1 of HBS-laan. Volkomen onjuist, vond Van Dam, de dodenakker heeft altijd aan de Korte Laning gelegen. Het Dievenpad loopt langs de begraafplaats, maar wordt ervan gescheiden door een sloot. Hij klom in de pen, maar ambtelijke molens malen langzaam. 

Een artikel over de kwestie in Het Kompas deze zomer zette wat raderen in beweging. Maar heel soepel verliep dat niet. Begin augustus kreeg Wim als reactie van de gemeente dat uit gesprekken met de beheerder blijkt dat als hoofdingang tegenwoordig de Koninginneweg wordt gezien. ‘Vroeger was dat inderdaad bij de Korte Laning. Maar tijden zijn veranderd. De begraafplaats is uitgebreid en er komen steeds meer bezoekers voor (de nieuwere) graven aan de kant van de Koninginneweg. Vandaar ook dat het informatiebord voor bezoekers bij die ingang staat’, aldus de gemeente. Sinds enkele jaren is er een tweede ingang bijgekomen, helemaal aan de andere kant.

‘Toen kreeg het echt soap-achtige kenmerken’, lacht Van Dam, ‘want dat klopt ook niet. Pal voor die ingang gaat de Koninginneweg namelijk over in de Langeweg. De sloot tussen het Creatief, de vroegere technische school, en de begraafplaats is de scheiding.’
Nadat Van Dam de gemeente daarop gewezen had werd het opnieuw onderwerp van bespreking en kwam kort daarop het verlossende woord: het wordt inderdaad Langeweg. Het nummer was nog even onduidelijk, maar is er inmiddels ook: Langeweg 2.

Of Wim van Dam tevreden is met deze oplossing? Uiteindelijk pleitte hij toch voor de Korte Laning, de andere ingang? ‘Ik kan me er wel in vinden’, zegt Van Dam, ‘vooral ook omdat er overleg is geweest met begrafenisondernemers. Laten we wel zijn, als je de begraafplaats wilt bezoeken kies je toch meestal voor de Langeweg omdat daar een parkeerplaats is en het is een hele “draaitoer” voor een begrafenisstoet om over het bruggetje de Korte Laning in te draaien. Belangrijkste winstpunt vind ik dat in ieder geval het Dievenpad niet meer wordt vermeld.’ 
Van Dam hoopt tenslotte nog wel dat voortaan ook op rouwkaarten het adres Langeweg 2 zal worden opgenomen.
(tekst: Conno Bochoven) 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant