De Vrienden van de Kerk op de Heul zijn erg blij met een gift van 1000 euro van de buren van De Kringloods. (foto: Arie Pieters)
De Vrienden van de Kerk op de Heul zijn erg blij met een gift van 1000 euro van de buren van De Kringloods. (foto: Arie Pieters)

De Kringloods schenkt 1.000 euro aan ‘Vrienden van de Kerk op de Heul’

Algemeen 717 keer gelezen

‘s-Gravendeel - Een prachtig bedrag van maar liefst 1.000 euro mocht tweedehands winkel ‘De Kringloods’ vrijdag 22 september, middels een symbolische cheque overhandigen aan de Vrienden van de Kerk op de Heul. Een zeer welkome bijdrage voor de stichting die zich inzet voor het beeldbepalende kerkgebouw.

Het centrum van ’s-Gravendeel wordt al sinds de 16de eeuw gekenmerkt door het markante en beeldbepalend kerkgebouw van de Hervormde Gemeente, die eigenaar is van het gebouw. Zij stellen alles in het werk om het gebouw in goede staat van onderhoud te houden, zodat ook komende generaties van het monumentale kerkgebouw gebruik kunnen blijven maken als plaats van samenkomst. 

De onderhoud- en energiekosten drukken zwaar op de jaarlijkse begroting. Omdat de Hervormde Gemeente krimpt, moeten steeds minder mensen jaarlijks financieel méér gaan bijdragenom de door de kerkenraad gestelde doelstelling realiseerbaar te houden. De grens tussen wat financieel moet en wat financieel kan is bereikt, de rek is eruit. 
De hoge inflatie en de daarmee samenhangende prijsverhogingen van materialen kan door de gemeenteleden niet meer opgebracht worden. De Hervormde Gemeente heeft in het verleden altijd over een groot aantal vrijwilligers kunnen beschikken met een brede kennis en ervaring op het gebied van gebouwenonderhoud. Die vrijwilligers zijn er echter nauwelijks meer, waardoor de factor arbeid in de onderhoudskosten zeer sterk is toegenomen.

‘Burenhulp’ van De Kringloods

Een gift van een goede buur, want dat is de winkel van De Kringloods feitelijk (deze is gesitueerd pal achter de kerk) is dan ook meer dan welkom in deze tijd! De Stichting Vrienden van de Kerk op de Heul biedt aan de Hervormde Gemeente vanaf 2017, het jaar waarin de stichting werd opgericht, de helpende hand met directe financiële ondersteuning bij de uitvoering van een aantal onderhoudsprojecten. 
Tot nu toe nam deze stichting de kosten voor o.a. de overschakeling naar LED-verlichting in het kerkgebouw voor haar rekening en de kosten van onderhoud- en schilderwerk aan de buitendeuren. Men zou wel méér financiële steun willen geven, maar dan moet het aantal leden en de contributie die zij aan de stichting betalen verder groeien.

Alle inwoners van ’s-Gravendeel en de daar gevestigde bedrijven kunnen lid worden. Maar men hoopt ook op meer steun van leden, die de kerkelijke Gemeente financieel niet steunen, omdat zij automatisch lid geworden zijn van de Hervormde Gemeente en niet uit eigen vrije wil. Voor hen is het markante kerkgebouw ook een blikvanger, een herkenningspunt, onlosmakelijk verbonden met ’s-Gravendeel. 

Lid worden? Dat kan heel eenvoudig: Stuur een mailtje met naam, adres en woonplaats en vermeld het bedrag dat je jaarlijks wilt doneren naar de secretaris: m.boogaard@planet.nl De penningmeester stuurt je vervolgens elk jaar per e-mail een rekening met de door jou toegezegde bijdrage. Bijdrage voor particulieren; €10,= en voor bedrijven €100,=.

(tekst: Arie Pieters) 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant