Mobiele pomp tijdens droogte bij inlaat Piershil. (foto: Remie Kranendonk)
Mobiele pomp tijdens droogte bij inlaat Piershil. (foto: Remie Kranendonk)

Verbeterde waterinlaat voor polders Piershil

Algemeen 548 keer gelezen

Piershil - Waterschap Hollandse Delta start woensdag 27 september met de renovatie en automatisering van de waterinlaat bij Piershil in de Hoeksche Waard. Zo kan het waterschap bij droogte automatisch en op afstand meer water de polders rond Piershil in laten stromen.

De waterinlaat bij de Piershilse Haven, langs de Spuiweg richting het Piershilse Gat in de Hoeksche Waard, is verouderd. Onderdelen worden nu vervangen en de inlaat wordt geautomatiseerd. Bovendien wordt vijfhonderd meter verder een nieuwe bredere stuw geplaatst en een duiker vergroot voor betere doorstroming. De stuw zal ook geschikt zijn voor toekomstige automatisering.

Bij droogte plaatst het waterschap bijna iedere zomer een tijdelijke pompinstallatie om de polders van Piershil van voldoende zoet water te voorzien. Na de renovatie, die een half miljoen euro kost, is dat niet meer nodig. De nieuwe geautomatiseerde inlaat meet bovendien het chloridegehalte van het rivierwater. Zo wordt de instroom van te zout rivierwater voorkomen.

Heemraad watersysteem Piet van der Eijk: “De huidige situatie is kwetsbaar en renovatie is hard nodig. Ik ben er onlangs zelf geweest. Goed dat de waterinlaat nu onder handen wordt genomen.”

De werkzaamheden duren tot 1 oktober met daarna nog wat afrondende werkzaamheden. Fietsers op het fietspad op de dijk worden omgeleid via de onder aan de dijk gelegen Spuiweg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant