Alle goede doelen kregen een mooie cheque. (foto: Finn Roos)
Alle goede doelen kregen een mooie cheque. (foto: Finn Roos)

Vier doelen ontvangen mooi bedrag van Doorkomstcomité Roparun Oud-Beijerland

Algemeen 521 keer gelezen

Oud-Beijerland - Het Doorkomstcomité Roparun Oud-Beijerland heeft vanwege de mooie en feestelijke doorkomst in 2022, een eerste prijs gewonnen. Dit is een geldbedrag van € 22.000,--. Dit bedrag moet besteed worden aan (plaatselijke) initiatieven die passen bij de doelstellingen van de Roparun, steun aan palliatieve zorg voor mensen met kanker. 

Het Doorkomstcomité bood vrijdag 3 november vier goede doelen een cheque aan, te weten Hospice Hoeksche Waard, Stichting Ambulance Wens, de Liedjesfabriek en Zorgwaard. De overhandiging was in het kantoor van Schep aan de Langeweg 11.

Stichting Hospice Hoeksche Waard kreeg twee cheques, een cheque van € 9.367,19 t.b.v. een speciale douchestoel en een cheque van € 689,-- voor een muziekkussen. De Carendo Douchestoel is speciaal ontworpen om veiligheid en comfort te bieden tijdens het douchen. De Qwiek.snooze is een slim muziekkussen dat speciaal is ontworpen om mensen beter te laten slapen. 

Stichting Hospice Hoeksche Waard stelt zich dagelijks tot doel om de gasten (en hun naasten) die in het hospice in Zuid-Beijerland verblijven de best mogelijk zorg en ondersteuning te geven in de laatste fase van hun leven. 

Stichting Ambulance Wens Nederland kreeg een cheque van € 5.472,41. Stichting Ambulance Wens vervult de laatste wens van niet meer mobiele terminale patiënten die niet lang meer te leven hebben. Het gaat soms om hele kleine dingen die voor een terminaal zieke patiënt heel belangrijk, maar eigenlijk niet meer mogelijk zijn. De kosten voor iedereen in de ambulance worden door de Stichting gedragen. Met de cheque die zij ontvangen van het Doorkomst Comité Roparun Oud-Beijerland kunnen er weer vele wensen worden  vervuld. 

Stichting De Liedjesfabriek kreeg een cheque van € 5.472,41. Bij de Liedjesfabriek voelen zieke kinderen zich even beter. Met de mobiele studio zoeken ze kinderen op, aan hun bed. Samen schrijven ze een lied en nemen dit op. Ze maken er daarna ook nog een videoclip bij. Kinderen staan bij de Liedjesfabriek op een positieve manier in het middelpunt en krijgen een podium om hun verhaal te vertellen. 

Zorgwaard ontving van het Doorkomst comité een cheque van € 999,-- om een aantal palliatieve zorgboxen aan te kunnen schaffen. Het Verpleegkundig Technisch Team van Zorgwaard voert hoog complexe zorg uit in de thuissituatie. Zo zijn de medewerkers veel betrokken bij mensen in de laatste levensfase. In deze fase komen mensen soms plots naar huis om te sterven en komt het ook voor dat mensen ineens hard achteruit gaan. Om de naasten te kunnen ontlasten bestaan er palliatieve zorgboxen zodat er niet op het laatste moment nog van alles geregeld moet worden. Het enige wat je op dat moment wil is rust en de mogelijkheid om afscheid van elkaar te kunnen nemen. 

Bij de prijsuitreiking waren aanwezig voorzitter van de Stichting Roparun Michael Arbman, de directeur van Stichting Roparun Lesley Wolters, Paul Boogaard wethouder gemeente Hoeksche Waard, afgevaardigden van de goede doelen en uiteraard het Doorkomstcomité Roparun Oud-Beijerland, Carry Schep, Joop Simons, Jan Hakvoort, Elvira van der Ven, Wim Jagtenberg en Cobi Crucq. Helaas was Sini Jagtenberg verhinderd. 

Michael Arbman gaf een vlammend betoog over het belang van de palliatieve zorg voor kinderen en volwassenen in de allerlaatste fase van hun leven. Het doel is om juist in die periode nog een lach op hun gezicht te kunnen toveren. Vervolgens vulde Lesley Wolters aan dat het juist daarom zo belangrijk is dat er zoveel teams zijn die zich inzetten om geld in te zamelen voor al die mooie doelen. Ze doen dit via allerlei acties maar vooral ook door die mega-prestatie te leveren van de Roparun: in het Pinksterweekend non-stop in estafette met elkaar op weg gaan. Daarom zijn de feestelijke doorkomsten zoals in Oud-Beijerland zo belangrijk omdat hierdoor de teams gedragen worden door de moeilijke en zware periodes heen om vol te houden. 
Wethouder Paul Boogaard gaf aan dat de doorkomst van de Roparun in Oud-Beijerland het grootste evenement is in de Hoeksche Waard en dat het belangrijk is dat we dit als gemeenschap met elkaar kunnen doen, juist omdat palliatieve zorg zo ontzettend belangrijk is. Als voorbeeld noemde hij Hospice Hoeksche Waard.  Er is bewust gekozen om de cheques te overhandigen op de locatie van het kantoor Schep omdat dit het begin is van een lang lint met festiviteiten door Oud-Beijerland tijdens de doorkomst van de Roparun. Bij het verlaten van Oud-Beijerland is er een uitzwaaipunt georganiseerd door Allemaal Staal.

In 2024 start de 33ste Roparun op zaterdag 18 mei in Parijs en op Vliegveld Twente. Op maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, komen alle teams vanuit Frankrijk voor de 14e keer door Oud-Beijerland. Het Doorkomstcomité gaat er alles aan doen om weer een mooie en stimulerende doorkomst te organiseren in Oud-Beijerland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant