Wegversmalling weggehaald en een lichte verhoging ervoor in de plaats. (foto: Water Natuurlijk)
Wegversmalling weggehaald en een lichte verhoging ervoor in de plaats. (foto: Water Natuurlijk)

Pleidooi voor fietsveilige dijken

Algemeen 748 keer gelezen

Regio - De wegen op de dijken in deze regio worden benut door verschillende verkeersdeelnemers met uiteenlopende behoeften en verwachtingen. Fietsers en wandelaars hebben behoefte hebben aan voldoende ruimte en veiligheid, terwijl automobilisten vaak gericht zijn op het efficiënt bereiken van hun bestemming. Landbouwvoertuigen hebben bredere doorgangen nodig hebben vanwege hun omvang. Sommige motorrijders vinden dijken heel fijn om even vol gas te geven. Deze verschillen in behoeften kunnen leiden tot conflicten en potentiële gevaren op de weg.

Waterschapspartij Water Natuurlijk stelt de veiligheid voor fietsers en wandelaars (opnieuw) aan de orde. ‘De wegen op de dijken in onze regio vallen onder de verantwoordelijkheid van het Waterschap. Op een aantal dijken in de regio heeft heeft het Waterschap de verouderde snelheid beperkende maatregelen weggehaald welke bestonden uit een versmalling, paaltjes en een drempel. Hiervoor in de plaats kwamen zeer lichte verhogingen in het wegdek met mooie witte belijningen. Deze autovriendelijke maatregel heeft niet het effect waarmee een fietser zich veilig voelt op deze dijk en dit geldt ook voor wandelaars. Gemeentes willen meer recreatie. Daarom is het des te vreemder dat hier blijkbaar is gekozen voor het comfort van automobilisten en niet voor de veiligheid van wandelaars en fietsers’, aldus een woordvoerder van Water natuurlijk.

Bij navraag bij het Waterschap blijkt dat zij zich keurig hebben gehouden aan de hedendaagse norm van de CROW (Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Wegenbouw) en dat zij verwachten dat deze maatregel voldoende is. Water Natuurlijk: ‘We hopen uiteraard dat zij gelijk hebben en dat er geen ongelukken gebeuren maar wij zien liever dat er meer maatregelen worden genomen om de veiligheid van de zwakkere verkeersdeelnemers te waarborgen. Het zou prachtig zijn als er aparte rijstroken aangelegd konden worden voor de verschillende soorten verkeer maar dat is gezien de ruimte op de dijk waarschijnlijk niet haalbaar. Een alternatief is wellicht een fietsstraat. Een fietsstraat is een straat waar fietsers de belangrijkste weggebruikers zijn en waar auto’s te gast zijn. Dit betekent dat auto’s welkom zijn op de weg, maar de snelheid, het gedrag en de prioriteit van de weg zijn gericht op fietsers. Ook de wandelaar zou hiermee geholpen zijn. Water Natuurlijk stelt deze kwestie aan de orde binnen het Waterschap.’ 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant