Jan Vermeulen (links) draagt het stokje over aan de nieuwe voorzitter Gertjan van Dueren den Hollander. (foto: Conno Bochoven)
Jan Vermeulen (links) draagt het stokje over aan de nieuwe voorzitter Gertjan van Dueren den Hollander. (foto: Conno Bochoven)

Kerstpostactie Roparun start 2 december én nieuwe voorzitter Team 1

Algemeen 1.490 keer gelezen

Hoeksche Waard - Roparun Team 1 Hoeksche Waard Runners krijgt een nieuwe voorzitter.  Na 5,5 jaar voorzitterschap van de stichting Hoeksche Waardrunners draagt Jan Vermeulen zijn taken over aan Gertjan van Dueren den Hollander. Voor het team breekt tevens een drukke maar altijd leuke periode aan: vanaf zaterdag 2 december start de Kerstpostactie weer.

De 25 jaren zijn bijna vol en hij merkt aan kleine dingen dat het hier en daar een tandje minder gaat. ‘Ik ben in 1999 bij de Roparun gekomen’, blikt Jan Vermeulen terug, ‘ik ben nu bijna 70. Het is mooi geweest, dat voel ik. Je moet voorkomen dat anderen je er voorzichtig op gaan wijzen dat het misschien tijd wordt om te stoppen.’ Ondanks de jaren oogt Vermeulen nog alleszins vitaal, sportieve hardloper als hij is. ‘Volgend jaar mei doe ik nog één keer mee als loper met de Roparun.’ 
Voor een opvolger werd eerst intern rondgekeken en al snel kwam de naam van Gertjan van Dueren den Hollander in beeld. Gertjan is ook al jaren lid van het team. ‘Ik ging er in 2015 eens kijken en was meteen besmet met het roparunvirus. Ik had net de marathon van Leiden gelopen en ze hadden het weekend erop nog iemand nodig voor het Roparunteam. Wat was dat een feest, ik werd zo goed opgevangen in het team en er wordt zo goed voor je gezorgd onderweg. Ik was meteen verkocht.’ Over het voorzitterschap hoefde Van Dueren den Hollander niet lang na te denken. ‘Al zal ik het natuurlijk wel anders doen dan Jan. Die trok heel veel dingen naar zich toe. Ik ben nog aan het werk en denk dat ik daardoor wel iets meer zal moeten delegeren.’ Jan Vermeulen kijkt vooral met veel genoegen terug op de teamspirit die er altijd is. ‘Het is toch bijzonder hoe we er met z’n allen iedere keer weer de schouders onder zetten. We houden naast het lopen tal van acties. Iedereen weet wat ‘ie moet doen en er is vertrouwen onderling. Er is soms tegenslag, in 2022 regende het echt heel veel. Dit jaar viel een loper uit, en dan is het zo mooi om te zien hoe het team dat opvangt en de moed erin houdt.’

Kerstpostactie begint weer

Jaarlijks hoogtepunt van alle teamacties is toch wel de kerstpostactie. ‘Doen we al voor het 22e jaar’, licht Gertjan toe, ‘en het is onvoorstelbaar maar er zijn nog steeds mensen die niet weten wat het is. Mensen kunnen op 50 adressen in de Hoeksche Waard hun kerstpost met de verschuldigde kosten, inleveren bij de bekende inzameltonnen. Voor 60 cent per kaart bezorgen ruim 200 vrijwilligers de kaarten in twee rondes vóór de kerst. Er wordt niet bezorgd op zondag en niet buiten het eiland. De actie begint zaterdag 2 december en duurt tot de 19e. Om (nog) meer bekendheid te krijgen komen er overal grote banners. 

Gertjan: ‘En we zetten meer in op publiciteit via de sociale media, daar hebben we nu zelfs een pr-groep voor.’ Ook bij de kerstpost is de betrokkenheid van het team weer roerend. ‘Er loopt zelfs iemand mee met een rollator, sommigen staan bij wijze van spreken nu al klaar’, zegt Gertjan. Niettemin zijn nieuwe vrijwilligers om de post te bezorgen welkom, een paar uurtjes werk per ronde. Aan extra rayonhoofden is ook behoefte. Zij delen de wijken in en verzorgen de distributie naar de lopers. 
Nieuw dit jaar is ook de uitbreiding van de eigen kerstkaarten. Er is een ontwerp van de schoondochter van Gertjan en van een kennis van een loopster. Die zijn via de webshop te bestellen.

Beloning
Beide verstokte lopers zijn blij dat de Roparun in 2024 weer vanuit Frankrijk start. ‘Niet vanaf Parijs vanwege de Olympische Spelen’, zegt Jan, ‘maar iets noordelijker. Om het aantal kilometers toch gelijk te houden maken we dan in Nederland nog een extra slinger.’

Iedereen kijkt er naar uit. ‘Het lopen is eigenlijk onze beloning’, besluit Gertjan, ‘dat is een feestje, drie dagen lang. Maar ons doel is vooral acties en zoveel mogelijk geld ophalen. Dat staat voorop.’
Wie meer informatie wil of zich wil aanmelden kan mailen naar:
Stichtinghoekschewaardrunners@gmail.com. Zie ook de website: www.hwrunners.nl.

(tekst: Conno Bochoven) 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant