Eén van de top kamerkoren van Nederland, het William Byrd Vocaal Ensemble.
Eén van de top kamerkoren van Nederland, het William Byrd Vocaal Ensemble. Privé

William Byrd Vocaal Ensemble in Westmaas

Algemeen 252 keer gelezen

Op zondag 10 december presenteert de Concertcommissie Hoeksche Waard haar laatste concert van de serie 2023. 

Westmaas - Er zal een optreden worden verzorgd door één van de top kamerkoren in Nederland, het William Byrd Vocaal Ensemble. Het Ensemble werd in 1981 opgericht. Het koor, dat idealiter uit zeven mensen per stemgroep bestaat, voert voornamelijk a-capella-muziek uit, hoewel er ook af en toe met begeleiding (piano, barokensemble) wordt gewerkt. Het repertoire omvat de gehele koorliteratuur van de laatste vijfhonderd jaar. Tweemaal per jaar wordt een concertserie georganiseerd. Daarnaast werkt het ensemble regelmatig mee aan andere evenementen, zoals cantatediensten en de Open Monumentendag. In dit concert herdenkt het koor dat William Byrd, de naamgever van het ensemble, 400 jaar geleden overleed. Een programma vol kerkelijke en wereldlijke Byrd-muziek, waaronder de “Mass for Five Voices”, “Laudibus in sanctis”, het monumentale “Infelix ego” op tekst van Girolamo Savonarola en daarnaast werken als “Ye Sacred Muses” en “Though Amarillys Daunce in Green”.

Byrd liet zich in zijn werk onder andere inspireren door het lot van de vervolgde katholieken in zijn tijd. Helaas zijn onderdrukking en geweld tegen wie zich tegen heersende ideologieën verzet, nog steeds actueel. De Oekraïense Alfred Momotenko componeerde speciaal voor het koor zijn stuk “Jesus, what would you do?” dat in dit concert haar première beleeft. Een bijzonder concert.

Zondag 10 december, Dorpskerk Westmaas, (ingang Roolaan 1) aanvang: 14.30 uur. Toegang: € 15,00 en € 5,00 voor leerlingen Muziekschool en jeugdleden orkesten tot 18 jaar. Voorverkoop: Boekhandel Bruna, Molendijk 4, Oud-Beijerland. Online bestellingen kunnen worden geplaatst via deze link: https://www.cchw.nl/bestellen. Ook zijn kaarten verkrijgbaar aan de kassa. Voor meer informatie: www.cchw.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant