De prachtige beuk in Numansdorp mag zich nog tot mei 2024 de provinciale Boom van het Jaar noemen. (archieffoto: 'Fraxinus Excelsior')
De prachtige beuk in Numansdorp mag zich nog tot mei 2024 de provinciale Boom van het Jaar noemen. (archieffoto: 'Fraxinus Excelsior')

Nieuwe kanshebbers voor Boom van het Jaar gezocht

Algemeen 524 keer gelezen

Hoeksche Waard - Voor de derde keer in zes jaar heeft een monumentale Hoeksche Waardse boom dit jaar de provinciale titel van ‘Boom van het Jaar’ in de wacht gesleept. Na de linde in Mookhoek en de rode beuken in Greup, werd het dit jaar de beuk op de oude begraafplaats van Numansdorp.

Uiteindelijk kwam deze prachtige beuk bij de landelijke verkiezing niet verder dan de middenmoot, maar dat is geen reden om straks in 2024 niet mee te dingen naar de provinciale titel. 
En dus gaat de regionale bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior weer op zoek naar een interessante, oude(re) boom waar een boeiend verhaal aan vast zit. Maar men heeft dan wel tips vanuit het publiek nodig.

Weet u ergens een bijzondere boom te staan waar een mooi verhaal bij hoort of waar mensen speciale herinneringen aan hebben? Schroom dan niet om die informatie door te geven aan ‘Fraxinus Excelsior’. Het gaat dan om de locatie van de boom, de boomsoort en natuurlijk het bijbehorende verhaal. Het zou tenslotte toch heel mooi zijn als de Hoeksche Waard in 2024 voor vierde keer in zeven jaar tijd (!) de provinciale boom van het jaar mag leveren.

Het verhaal achter de boom

Het SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen meer bekendheid krijgen. Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen, ‘groot en klein’. 

De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese equivalent Tree of the Year. SBNL Natuurfonds neemt de Nederlandse verkiezingen voor haar rekening. De provinciale verkiezingen worden standaard door een jury aangewezen. Bij de landelijke verkiezing, waarbij men jaarlijks in het najaar kan stemmen op de twaalf provinciale winnaars gaat het publiek de landelijke winnaar bepalen. 

Uw suggestie voor de Hoeksche Waardse inzending voor het komende jaar kunt u doorgeven aan ‘Fraxinus Excelsior’ via het volgende e-mailadres: fraxinus.excelsior@planet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant