Babette Siebrecht, de nieuwe kinderburgemeester van de Hoeksche Waard, staat de pers te woord, geflankeerd door haar moeder. (foto: Conno Bochoven)
Babette Siebrecht, de nieuwe kinderburgemeester van de Hoeksche Waard, staat de pers te woord, geflankeerd door haar moeder. (foto: Conno Bochoven)

Kersverse kinderburgemeester Babette heeft er vooral ‘veel zin in’

Algemeen 634 keer gelezen

Hoeksche Waard - De 10-jarige Babette Siebrecht uit Strijen is dinsdagavond 30 januari geïnstalleerd als kinderburgemeester van de Hoeksche Waard. Zij volgt daarmee de 11-jarige Elin Quaak op, die in 2023 kinderburgemeester was. 

Vooraf is er een kennismaking voor de pers. Zenuwachtig? Nee hoor, ontspannen en rustig zit ze er bij, geflankeerd door haar moeder. Ze heeft er vooral zin in. De fotograaf heeft geen enkele moeite haar op de foto te krijgen, bereidwillig trekt ze haar mooiste glimlach. ‘Heb je soms al geoefend thuis’, vraagt de fotograaf verbaasd. ‘Nee hoor, ik vind het gewoon leuk’, klinkt het spontaan. Die kreet valt regelmatig. Babette straalt enthousiasme uit en popelt om aan de slag te gaan. En dat komt goed uit, want de dag erop, woensdag 31 januari had ze haar eerste taak al, namelijk jureren bij de Voorleeswedstrijd in het gemeentehuis voor basisschoolleerlingen. 

Babette is de oudste telg uit het gezin Siebrecht, ze heeft nog twee jongere broertjes. Ze houdt van paardrijden en voetbal, ze speelt bij v.v. Strijen. Sport is belangrijk voor haar, zo belangrijk dat ze later liefst gymlerares zou willen worden. ‘Ik vind het leuk met sport bezig te zijn, ik vind ook heel veel sporten leuk’, zegt ze. Ze reageerde op de oproep voor een nieuwe kinderburgemeester omdat ze ‘graag wil meedenken en praten over politiek’. 
Ze kijkt ernaar uit om de kinderen in de Hoeksche Waard te vertegenwoordigen en namens hen mee te praten en mee te denken met de gemeente. ‘De thema’s waarvoor ik me als kinderburgemeester wil inzetten, zijn behoud van de natuur en veilige ruiter-, wandel- en fietspaden. Dit laatste vind ik belangrijk, omdat kinderen dan veilig naar school kunnen lopen of fietsen”, vervolgt de nieuwe kinderburgemeester vlotjes. Zo lief als ze kan glimlachen blijkt ze niettemin voorstander van een stevige aanpak: ‘Als mensen dingen slopen moeten ze dat ook zelf terugbetalen vind ik.’

Ze heeft haar voorganger Elin Quaak al gesproken en die gaf haar een nuttige tip. Babette: ‘Ze zei dat het leuk is een boekje bij te houden over alle dingen die je als kinderburgemeester gedaan en meegemaakt hebt. Dat ga ik zeker doen.’ De kinderburgemeester heeft sowieso haar eigen social mediakanalen. Zo is ze onder de naam @kinderburgemeesterhw te volgen op Facebook en Instagram.

Opa was raadslid

En dan blijkt dat Babette een politieke voorganger had. Haar opa, Aart van Etten, zat lange tijd in de gemeenteraad van Strijen dat toen nog een zelfstandige gemeente was. ‘Het zit dus toch in de genen en slaat vaak een generatie over blijkt maar weer’, grapt de ‘echte’ burgemeester Erik van Heijningen die tijdens het gesprek aanschuift. 

Het was volgens Van Heijningen niet eenvoudig om een keuze te maken uit de drie kandidaten die uiteindelijk overbleven in december. Ieder maakte een filmpje waarin ze vertelden waarom ze kinderburgemeester wilden worden. ‘Mooi om te zien hoe breed hun interesse is, zo jong als ze zijn’, vindt Van Heijningen. ‘We hebben ze gesproken, het lag echt dicht bij elkaar.’ Wat gaf dan de doorslag? Van Heijningen: ‘Babette kwam het meest naturel over, ze is gewoon zichzelf. Ik kijk ernaar uit met haar samen te werken dit jaar.’ 

Hoe lang dat zal duren is de vraag, want er wordt naarstig gezocht naar een ‘vaste’ burgemeester voor de Hoeksche Waard, Van Heijningen is waarnemer. Babette is de 3e kinderburgemeester en die hebben alle drie een andere burgemeester als collega gehad. De 2 voorgangers van Babette kregen bovendien in hun jaar ook nog eens een opvolger als ‘echte’ burgemeester. 

Terugblik Elin Quaak

Elin Quaak, de vorige kinderburgemeester nam dinsdagavond 30 januari afscheid en droeg haar taken over. Het jaar ius omgevlogen vind ze. ‘Ik heb mijn uiterste best gedaan om mijn ambities waar te maken, namelijk aandacht vragen voor onze prachtige natuur en voor gelijke kansen voor alle kinderen. Daarnaast heb ik nog heel wat meer avonturen beleefd samen met de burgemeester en wethouders. Zo was ik betrokken bij verschillende gebeurtenissen. Het jureren bij de huttenbouw was een van mijn favorieten. Heel indrukwekkend was het om een krans te leggen op 4 mei en bij de herdenking van de watersnoodramp. Op zulke momenten voelde ik echt de geschiedenis die onze gemeente met zich meedraagt. Ik heb met trots de titel van kinderburgemeester mogen dragen.”

Babette kreeg als opvolger van Elin dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering voor het eerst haar ambtsketen omgehangen. “Ik ben blij en vind het een eer dat ik Elin mag opvolgen als kinderburgemeester. Ik hoop dat kinderen die ongeveer net zo oud zijn als ik, mij weten te vinden. En dat ze mij vertellen waarover ze zich zorgen maken of wat ze bezighoudt. Dan ga ik mijn best doen om dat de gemeente te laten weten.”

Tips en ideeën

Heeft u leuke ideeën of tips voor Babette? Of wilt u haar uitnodigen om bij een activiteit aanwezig te zijn? Mail dit dan naar kinderburgemeester@gemeentehw.nl

(tekst: Conno Bochoven)

In de raadszaal samen met burgemeester Erik van Heijningen. (foto: gemeente Hoeksche Waard)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant