Voor het gemeentehuis in Oud-Beijerland werd dinsdagavond voorafgaand aan de raadsvergadering vreedzaam geprotesteerd tegen de plannen van de provincie. (foto: Susana de Jong-Montiero)
Voor het gemeentehuis in Oud-Beijerland werd dinsdagavond voorafgaand aan de raadsvergadering vreedzaam geprotesteerd tegen de plannen van de provincie. (foto: Susana de Jong-Montiero)

Provincie draait bij: populatie damherten niet naar nul, wel kleiner aantal

Algemeen 943 keer gelezen

Hoeksche Waard - De grootschalige protesten vanuit de Hoeksche Waard tegen de plannen van de provincie Zuid-Holland om de hele populatie damherten bij Strijensas en Numansdorp binnen enkele jaren volledig af te schieten hebben (een voorlopig) resultaat. 

In de vergadering van de provincie woensdag 31 januari kreeg een motie van GroenLinks-PvdA, BBB en CDA een meerderheid. Daarin roepen de partijen de provincie op de groep damherten niet tot nul terug te brengen maar de aantallen terug te brengen en de groep in ieder geval niet uit te laten breiden. Het aantal wordt momenteel tussen de 40 en de 60 dieren geschat. Twee dierenrechtenorganisaties willen beroep aantekenen bij de rechter tegen de plannen tot afschot. Totdat de rechter daarover uitspraak doet zal de provincie nu niet alle dieren laten afschieten. De indieners betoogden onder andere dat het niet correct is om, lopende gerechtelijke procedures ‘onomkeerbare situaties te creëren’, oftewel de damherten op voorhand al af te schieten. 

Over dit vooralsnog bereikte resultaat heerst grote tevredenheid en opluchting in de Hoeksche Waard. Er was veel commotie over het eerdere provinciebesluit. Spandoeken langs de wegen, een petitie die binnen enkele dagen circa 4000 keer werd ondertekend,  een posteractie en afgelopen dinsdag 30 januari voor het gemeentehuis in Oud-Beijerland een demonstratie. Tijdens de raadsvergadering dinsdag vroeg Tania Heimans van GroenLinks namens diverse fracties of het college een zienswijze tegen het besluit wilde indienen. Een zienswijze waarbij de eerder aangenomen motie ‘Erkenning en bescherming wilde damherten’ onder de aandacht wordt gebracht. In die motie, op initiatief van VoorWaards Hoeksche Waard, wordt de provincie opgeroepen af te zien van volledig afschot, de populatie als wild te erkennen en daarmee beheer en eventuele schadevergoeding aan agrariërs mogelijk te maken. Het college zegde daarop toe de zienswijze in te dienen bij de provincie en aan te dringen op behoud van de damherten voor de Hoeksche Waard.  

Bauke Rinsma, fractieleider van de raadspartij Waardig Ouder Worden is al even ontstemd over de plannen van de provincie en was kernachtig in z’n commentaar: ‘Waar bemoeit die provincie zich mee? Wij zijn hier de Hoeksche Waard.’

Ray de Boon, die zich al jaren voor de dieren inzet, is blij met de recente snelle ontwikkelingen, maar ook voorzichtig. ‘Het is een stap verder maar we zijn er nog niet helemaal. Het woord “voorlopig” staat me nog niet aan daarom roep ik mensen op de petitie te blijven tekenen! Beheer is echt de enige optie om de roedel te behouden. Ik ben in gesprek met alle partijen betrokken bij dit besluit en het is echt stapje voor stapje zoeken naar een totale verbinding om dit tot een goed einde te brengen.’ De Boon vreest dat de provincie zal zeggen dat de motie niks voorstelt. ‘De motie is juist goed nu we weten dat alle partijen er toch anders over denken en het brengt ons dichter bij waar we naar toe willen, maar er is nog een lange weg te gaan. We moeten met elkaar blijven spreken, zonder emoties, naar het uiteindelijke doel: de damherten behouden, ze horen bij de Hoeksche Waard.’

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant