Afbeelding

Sarah en Joris winnen voorleeswedstrijd gemeente Hoeksche Waard

Algemeen 712 keer gelezen

Hoeksche Waard - Op woensdag 31 januari en woensdag 7 februari deden in het gemeentehuis van Oud-Beijerland 23 Hoeksche Waardse basisscholen mee aan de voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Het is altijd weer spannend voor leerlingen om voor te lezen voor het publiek en de jury. Dit keer wonnen Sarah Donkersloot van basisschool De Vliet uit Klaaswaal en Joris van Putten van Leeuwenhartschool uit Oud-Beijerland de lokale voorleeswedstrijd.

Zij staan op 10 april voor de Hoeksche Waard in de regionale finale. En misschien wordt 1 van hen wel de Nationale Voorleeskampioen 2024!

Door naar regionale finale

Op allebei de woensdagen waren er 2 rondes. Aangemoedigd door hun supporters mochten de deelnemers van de verschillende scholen om de beurt voorlezen voor het publiek en een jury. Ook  deelden ze hun boekentip met de andere deelnemers én hun enthousiaste supporters. 
Winnares Sarah Donkersloot las op 31 januari haar favoriete fragment voor uit het boek ‘Twee fonkel rode sterren in de blinkend witte sneeuw’ van Davide Morosinotto. Een week later las Joris van Putten voor uit het boek ‘Daans Wereld’ van Johnny Meres. De jury lette op zaken als intonatie, tempo en contact met het publiek.

Wethouder Harry van Waveren (Cultuur) zat op woensdag 31 januari in de jury. De kersverse kinderburgemeester Babette Siebrecht reikte die middag de prijs uit aan de winnende basisschool. wethouder Adriaan van der Wulp (Onderwijs) was op woensdag 7 februari jurylid. Beide wethouders zijn het erover eens dat De Nationale Voorleeswedstrijd een fantastische manier is om het leesplezier van kinderen in groep 7/8 te vergroten.

De voorleeswedstrijd begint op school

Wethouder Van der Wulp benadrukt: “Kinderen die meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd vinden het leuk en superspannend. Of ze nou voorlezen of luisteren, het is vooral een onvergetelijke ervaring. Al tijdens de eerste voorronde op hun eigen school maken de kinderen kennis met nieuwe boeken. Ze leren fragmenten kiezen en voorlezen voor een publiek. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en ontwikkeling.” 
Na de voorleeswedstrijden op de scholen komen de schoolkampioenen bij elkaar in de lokale finales. Jaarlijks organiseert Bibliotheek Hoeksche Waard deze finales in de Hoeksche Waard.

Meer informatie over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 31 jaar. Het is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Met deze wedstrijd laten zij zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Jaarlijks doen duizenden kinderen mee en krijgen plezier in (voor)lezen. Meer informatie is te vinden op de website van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant