Marja en Rob in hun winkel aan een tafel met mooi serviesgoed. Eind mei stoppen ze met de zaak. (foto: Koos Romeijn)
Marja en Rob in hun winkel aan een tafel met mooi serviesgoed. Eind mei stoppen ze met de zaak. (foto: Koos Romeijn)

Winkel voor het Goede Doel stopt per juni dit jaar

Algemeen 1.833 keer gelezen

OUD-BEIJERLAND – Het verkooppunt van Stichting Tweede Hands, een Tweede Kans winkel voor het Goede Doel in de Oud-Beijerlandse Kerkstraat 7-11, houdt 1 juli van dit jaar op te bestaan. ‘’Ik heb de winkel tien jaar gedreven en ben nu in mijn elfde jaar bezig’’, zegt oprichtster Marja. Het is haar passie maar er zijn meer belangrijke dingen in de wereld, vindt ze.

 Rob, de man van Marja, werkt vanaf het begin enthousiast mee. Het resultaat mag er dan ook zijn. De winkel aan de Kerkstraat 7-11 (naast Zeeman) is smaakvol ingericht met een grote variatie aan gedoneerde spullen. 
Het is net een klein warenhuis waarin iedereen tegen een zeer klein bedrag iets van zijn gading kan vinden. Maar na al die jaren wordt het Marja en Rob te veel om de succesvolle Goede Doelen winkel voort te zetten.

Beslissing genomen
Bijzonder is dat de opbrengsten van de winkel ook daadwerkelijk volledig naar goede doelen gaan. Daar hadden veel organisaties in de Hoeksche Waard baat bij, maar ook landelijke organisaties op medisch gebied.
‘’Vorig jaar hebben we een oproep gedaan om met ons samen te werken. Helaas zonder resultaat. Ik hoopte het tien jaar te kunnen doen en dat is gelukt. Het is fantastisch en het blijft mijn passie, maar er zijn meer dingen op de wereld.
We hebben vijf kleinkinderen en daar wil ik nu aandacht aan kunnen geven. Mijn oudste kleinzoon vroeg onlangs of ik met hem naar een evenement mee wilde gaan. Ik moest ‘nee’ zeggen. Dat voelde niet lekker. Afgelopen zomer hebben we de beslissing genomen te stoppen.’’

Het is goed geweest
Tot en met 31 mei is de winkel open. Op 1 juni begint het leeghalen van het pand en op 1 juli is het definitief voorbij. ‘’Op de manier waarop we werken was het ondoenlijk samen verder te gaan. Het krijgen van vrijwilligers voor hand- en spandiensten is geen probleem, maar dit werk is veel omvattend en moet je continue samen doen.
Ik zeg altijd ‘het werk ligt achter de deur’. Het is niet alleen het sorteren en inrichten van de winkel, maar ook het verwerken, scheiden en afvoeren van afval. Daar heb je gewoon een stel voor nodig.’’ Het is goed geweest, benadrukt de 68-jarige Marja.
Blij is ze dat ze veel klanten heeft kunnen helpen en vele doelen heeft kunnen steunen. In al die jaren loopt het totaal van de donaties zeker in de tonnen.

 Verregende rommelmarkt
De aanleiding voor Marja om de winkel voor het Goede Doel te starten was een verregende rommelmarkt die Health club Fitscore in Strijen eens organiseerde voor het goede doel. Marja was toen nog werkzaam bij Fitscore.
‘’Alle spullen bleven over en kwamen bij ons op de zolder terecht. Via facebook heb ik toen om opslagruimte gevraagd. In ’s Gravendeel konden wij van een particulier ruimte huren en al snel kwam de vraag ‘waarom beginnen jullie geen winkel’.
Aanvankelijk dacht ik dat niemand ons zou kunnen vinden, maar dankzij facebook werden we groter en groter. Drie keer zijn we op dat terrein verhuisd tot het laatste pand ook te klein werd.
Twee jaar geleden zijn we in dit pand aan de Kerkstraat in Oud-Beijerland gekomen. Dit is wat ik altijd gewild heb.’’

Het initiatief van Fitscore om het verkoopresultaat te bestemmen voor het goede doel zette Marja voort.
Alleen al de lijst van donaties van het afgelopen jaar aan stichtingen en instellingen in de Hoeksche Waard is indrukwekkend. Zo ging er geld naar onder meer Hospice, Futurahuis, Zorgwaard, Humanitas, Roparun, Dancing Wise, Gemiva en bovenaan de lijst 15.000 euro voor de Foundation Prinses Maxima Centrum voor hersenonderzoek. Donaties van vaak honderden, maar regelmatig ook duizenden euro’s.
Onvoorstelbaar en ongelooflijk is de hoeveelheid tijd die Marja en Rob in de winkel voor het Goede Doel steken. Ron was als zelfstandige ondernemer in de gelegenheid om Marja veel te helpen.
Door de week gaat de wekker al om 06.00 uur om vroeg in de winkel te zijn en bij thuiskomst om 20.00 uur is Marja nog niet klaar. Dan beantwoordt ze berichten, plaatst ze verhaaltjes op facebook en bericht zij openlijk over de opbrengsten en goede doelen. De winkel is ideaal voor mensen met een praktisch lege beurs.

Armoede neemt toe
Helaas merkt Marja dat de armoede in de Hoeksche Waard toeneemt. ‘’Wij helpen gezinnen die net buiten de Voedselbank vallen. Zij mogen hier winkelen en kleding uitzoeken. Je staat er eigenlijk nooit bij stil dat het zo schrijnend is.
Het is duidelijk dat de tijden slechter gaan en mensen positiever over tweedehands kleding denken.’’
De basis van de winkel zijn de inwoners die tweedehands kleding en spullen bij de winkel gratis afleveren. ‘’Wij staan slechts tussen de schenkers en de kopers’’, zegt zij bescheiden. ‘’Als wij niets krijgen, kunnen wij niets verkopen. De Goede Doelen winkel doen wij met elkaar.’’
Behalve de mooi ingerichte winkel met zorgvuldig gesorteerde artikelen, zorgt vooral de lage prijs voor succes.
‘’Belangrijk is een snelle omzet. Daarom moet je nooit te duur worden.’’

(tekst: Sieka Romeijn-Hedmann)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant