Foto: W. Vergeer
Foto: W. Vergeer

Oud-Strijenaar Anton Corbijn toont fotowerk in Cobra

Algemeen 569 keer gelezen

Een prachtige overzichtstentoonstelling met een selectie foto’s van Anton Corbijn is dit voorjaar te zien in het Cobra Museum in Amstelveen. Voor de lens van de in 1955 in Strijen geboren Corbijn trok door de jaren heen een parade van sterren voorbij, maar in deze tentoonstelling belicht hij de rol van kleding in zijn werk.

Zijn protestantse achtergrond in de Hoeksche Waard heeft hem steeds meer beïnvloed en heeft zijn stempel gedrukt op zijn portretfotografie. 
Corbijn: “Mensheid, menselijkheid, empathie: die drie woorden had ik in mijn achterhoofd. Ze zorgden ervoor dat ik niet zonder een diepere doelstelling werkte. Wellicht was ik me daar toen niet zo van bewust, maar als ik er nu op terugkijk, was dat wel degelijk mijn instelling.”

De sfeer en stemming in de meer dan 200 foto’s is duidelijk voelbaar! Foto’s van fotomodellen, modeontwerpers of portretten van wereldsterren en foto’s die gemaakt zijn in opdracht van modehuizen en -bladen, zoals Chanel, Vogue en het van oorsprong Nederlandse jeansmerk G-STAR.

“Ik fotografeer vooral persoonlijkheden, maar mode hoort er steeds meer bij. We nemen allemaal ‘s ochtends een beslissing over wat we aan zullen trekken, al is het maar een hoed of een zwart T-shirt. Mode is niet altijd met hoofdletters gespeld,” zei Corbijn daar eens over.

Ook zijn ruim 20 extra foto’s toegevoegd, waaronder één van de recente staatsieportretten (2023) van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

De tentoonstelling is nog tot 12 mei te bezoeken in het Cobra Museum in Amstelveen.

foto: Anton Corbijn
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant