Crescendo aan het repeteren, gezien vanuit de bestuurskamer. Vanwege de beperkte ruimte staat helaas net niet iedereen op de foto. (foto: Koos Romeijn)
Crescendo aan het repeteren, gezien vanuit de bestuurskamer. Vanwege de beperkte ruimte staat helaas net niet iedereen op de foto. (foto: Koos Romeijn)

Crescendo al 125 jaar een sfeervolle vereniging met topmuziek

Algemeen 708 keer gelezen

ZUID-BEIJERLAND - Christelijke Muziekvereniging Crescendo bestaat 125 jaar en vervult al die jaren een bijzondere rol in Zuid-Beijerland en omgeving. De basis van die lange en succesvolle geschiedenis zijn vooral de leden. De enthousiaste muzikanten creëren met elkaar een fijne muzikale en vriendschappelijke sfeer. Daardoor bezoekt iedereen steeds met plezier de repetities in het eigen Muziekcentrum aan de Leeuw. Een belangrijke rol in het succes spelen ook de bevlogen dirigenten. Veel jaren stond Henk Zwijgers op de bok en sinds 2021 wordt die belangrijke taak met verve ingevuld door zijn neef Arnold Zwijgers.

Voor dit jubileumjaar heeft Crescendo een prachtig muzikaal programma samengesteld. Afgelopen zaterdag vierden leden en familie de opening van de festiviteiten met het gezamenlijk aftellen naar het moment dat geklonken kon worden met een glas champagne.

Het eerste officiële publieksmoment is zaterdag 6 april. ’s Morgens zullen enkele muzikanten van de Fanfare Bereden Wapens (FBW) samen met Crescendo een aantal werken instuderen. ’s Middags is de virtuoze Belgische dirigent Ivan Meylemans speciale gast. Onder zijn leiding repeteren Crescendo en de voltallige FBW voor een gezamenlijk klein optreden. Die uitvoering wordt om 16.00 uur gegeven in het Muziekcentrum van Crescendo. De toegang is vrij.

Makkelijk binnenlopen

De kracht van Crescendo is de toegankelijkheid, zegt voorzitter Arie van Gemert. ‘’Je kunt er makkelijk binnenlopen. Er is een goede sfeer en wij maken muziek op hoog niveau. Bij onze vereniging kun je je tanden in een stuk zetten. Hier wordt serieus en hard gewerkt.’’ De voorzitter spreekt uit ervaring. 
Hij is al 55 jaar lid waarvan jaren als secretaris en tweede voorzitter. ‘’Een groot deel van mijn leven ben ik bij Crescendo betrokken. Dat geldt ook voor familie, want ook mijn vader, zussen en broer waren lid. Mijn moeder niet, want die paste op de kinderen en later op de kleinkinderen. Ja, zo ging dat toen.’’ Behalve de familie Van Gemert zijn meerdere families bij Crescendo al generaties lang lid.

Crescendo is een bloeiende vereniging met een orkest van 65 leden. Daarnaast is er Jong Crescendo met ruim 20 leden en een leerlingenorkest. De jonge muzikant Rijk van Gaalen komt voort uit Jong Crescendo. ‘’Ik ben er als buddy nog steeds bij betrokken.’’ Rijk komt niet uit een muzikale familie maar kwam via de basisschool in aanraking met Crescendo. Een docent van de muziekvereniging bezocht zijn klas en vertelde over de blokfluit die hij had meegebracht. Rijk wilde als jonge knaap het instrument wel eens uitproberen. ‘’Toen ik er geluid uit kreeg werd ik super enthousiast.’’ 

Hij kwam bij Crescendo en leerde er blokfluit spelen, toen een vrij populair instrument. Daarna kwam de bugel en nu blaast hij trombone. Rijk vertelt graag waarom kinderen bij Crescendo moeten komen: ‘’Omdat het leuk is op een instrument te spelen en nog leuker om met elkaar muziek te maken. Ook allerlei andere activiteiten zoals een zomerkamp maken het aantrekkelijk. Crescendo is echt een vereniging waar je vrienden maakt.’’ Wat Crescendo zo bijzonder maakt’’, vult de voorzitter aan: ‘’Iedereen is gelijk en je kunt alles tegen elkaar zeggen. Dat zegt genoeg over de sfeer. Die is heel belangrijk voor onze vereniging.’’

Hoog niveau

De ijver van de muzikanten en het hoge niveau waarop gemusiceerd stemmen dirigent Arnold Zwijgers tot grote tevredenheid. ‘’Het begint bij de opleiding. Muzikanten worden hier opgeleid door goede docenten. Er wordt hard gewerkt, maar het is erg leuk omdat de sfeer onderling zo goed is. Ik kom hier met veel plezier. Nooit gedacht dat het voor mij zo’n feest zou zijn om voor het orkest te staan.’’ Dirigent Zwijgers speelde ooit zelf in het orkest van Crescendo. ‘’Dat was leuk, maar dirigeren vind ik het allermooiste.’’

Terugblikkend over zijn periode bij Crescendo herinnert Arie van Gemert zich het landskampioenschap in 1998 als groots moment. ‘’We staken muzikaal met kop en schouder boven de deelnemers uit.’’ Ook het Festival Hoeksche Waard is altijd belangrijk voor Crescendo geweest, vervolgt hij. ‘’Dit festival wonnen we tien keer.’’ 
Als belangrijke evenementen noemt de voorzitter ook de 24 uur durende marathons. ‘’We hielden er drie. De eerste, in 2000, leverde 70.000 gulden op voor onze eigen vereniging. In 2007 was het resultaat 48.500 euro. Dat geld ging naar de Hospice en de eigen vereniging. De laatste marathon haalde zelfs het SBS6 nieuws. Het resultaat van 40.500 euro ging voor een deel naar Stichting Droomhuis.’’

Optredens jubileumjaar

Een jaarlijks terugkerend festijn is ‘Crescendo in Concert’ met gastoptredens van artiesten. Dit jaar is dat op zaterdag 21 september in Sporthal Numansdorp. Samen met de Oranjevereniging brengt Crescendo woensdag 1 mei het van TV bekende Maestro. Veelbelovend is een concert van een Amerikaanse groep op donderdag 4 juli in de Eendrachtskerk. Na een concert van Jong Crescendo op 19 oktober en de Himalaya Jeugd Play in op zaterdag 9 november sluit Crescendo het jubileumjaar af met Christmas Carols en het bekende kerstverhaal over Scrooge van Dickens. 

(tekst: Sieka Romeijn-Hedmann)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant