Vreugde bij Kay en zijn team. (foto RaceXpress.nl/Bas Kaligis)
Vreugde bij Kay en zijn team. (foto RaceXpress.nl/Bas Kaligis)

Karter Kay Miegielsen (9) pakt winst in NK-wedstrijd

Algemeen 832 keer gelezen

Strijen – Kay Miegielsen heeft in zijn tweede wedstrijd ooit in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting meteen de dagwinst gegrepen. De 9-jarige karter uit Westmaas was op Kartbaan Strijen de sterkste in de Parolin Rocky F2. De rijder van team KwaliKart was bij de openingswedstrijd in Eindhoven op de achtste plaats geëindigd, maar ook toen liet hij zijn snelheid al zien. “Dit voelt echt heel goed, het voelt een beetje alsof ik wereldkampioen ben geworden.”

Op het technische circuit in Strijen kwamen de trainingskilometers goed van pas. “Dit is mijn thuisbaan en hier ben ik ook begonnen met karten. Ik vind het een hele leuke baan, al kun je hier niet zo goed inhalen”, vertelt Kay nadat hij de beker voor P1 op het podium hoog in de lucht had gehouden. “Na mijn eerste keer karten zei ik meteen tegen mijn vader dat ik dit veel vaker wilde gaan doen. Dat is nu 1,5 jaar geleden. Ik ben toen langs de deuren gegaan om statiegeldflessen op te halen, zodat ik mee kon sparen voor mijn eerste kart. Ook heb ik een vrachtwagenkalender gemaakt en deze is wel 75 keer verkocht. Het laatste deel hebben papa en mama bijgelegd om mijn eerste kart te kopen. Mijn eerste kart was ook een Rocky.”

Als inhalen moeilijk is, is een sterke kwalificatie van groot belang. Met een tijd van 34.495 noteerde Kay de tweede tijd op 0.036 van teamgenoot Daley van Beek. “Het hele weekend ging het al goed in de trainingen. Tijdens de racedag hadden we een warm-up, een kwalificatie en drie races. Ik startte als tweede en dan vertrek je aan de buitenkant. Toch kon ik bij de start meteen de leiding in de race pakken. Die race won ik met een voorsprong van 5 seconden.”

Door het resultaat in de eerste race mocht Kay in de tweede race van pole position vertrekken. “Ook die race ging heel goed en dit keer won ik met 6 seconden voorsprong. In de derde race kon ik de koppositie niet vasthouden en werd ik tweede met een hele kleine marge op de nummer één. Daar baalde ik wel van, want ik had die laatste race ook graag willen winnen. Maar ik heb wel een grote beker omdat ik de beste van de dag was.”

Vader Sander Miegielsen bekeek de verrichtingen van zijn zoon vanaf de zijkant van de baan. “Als je zoon in het NK rijdt, brengt dat wel de nodige spanning en sensatie met zich mee. Tijdens het eerste weekend in Eindhoven stond hij er ook al goed voor met pole position in de kwalificatie. In de eerste race maakte hij toen een foutje, maar dat heeft hij nog wel goed kunnen corrigeren. We wisten toen al dat er veel meer inzat. Dat hebben we meegenomen naar dit weekend in Strijen. We werken goed samen en overleggen veel met elkaar. Dat het nu zo uitpakt met winst in het NK, na veel trainen en doorzetten, weinig slapen, is dat echt geweldig.”

“Dit is op Moederdag een cadeautje voor mijn moeder”, vult Kay aan. “Maar ook zeker voor mijn vader, want hij heeft me heel goed geholpen. Ook mijn team KwaliKart helpt me heel goed. Door hen ben ik eerste geworden. Het doel dit jaar is om Nederlands kampioen te worden, daar gaan we voor. Ik probeer zo hoog mogelijk te komen.”

Opvallend aan Kay is zijn startnummer 13, een getal waar maar weinig karters mee rijden. Voor Kay heeft het een bijzondere betekenis. “Papa en ik zijn allebei op de 13e van de maand jarig en we doen alles samen met karten. Daarom wilde ik nummer 13 om samen het kartavontuur aan te gaan. Voor sommige mensen is nummer 13 een ongeluksgetal, maar voor ons heeft het een mooie betekenis.”

De derde ronde van het Nederlands kampioenschap wordt in juni gehouden in het Duitse Kerpen. Het is de kartbaan waar vroeger F1-wereldkampioenen Michael Schumacher en Sebastian Vettel hebben gereden. Kay: “Het is wel spannend hoe dat gaat lopen, maar ik heb er wel vertrouwen in dat ik ook daar voor de eerste plaats kan gaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant