Afbeelding

Groots welkom voor Roparunners op Tweede Pinksterdag, maandag 20 mei

Algemeen 661 keer gelezen

OUD-BEIJERLAND - Op zaterdag 18 mei gaat de 33ste editie van de Roparun van start. De finish is op maandag 2e Pinksterdag 20 mei in Rotterdam. Maar eerst komt de hele karavaan nog door de Hoeksche Waard en dus ook door Oud-Beijerland! 

Via Numansdorp en Klaaswaal gaat het via Oud-Beijerland en Heinenoord dan weer het eiland af, op weg naar Rotterdam. Op meerdere locaties zijn diverse festiviteiten langs de route. Omstreeks 11.00 uur zal een delegatie van het bestuur van de Stichting Roparun een mooie cheque uitreiken aan het Hospice Hoeksche Waard. 

De Roparun is een estafetteloop van 530 kilometer waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. 
Dit jaar komt de Roparun voor de 14e keer door Oud-Beijerland en het is in al die jaren uitgegroeid tot een groots en succesvol evenement. Alle activiteiten en feestelijkheden die het doorkomstcomité organiseren tijdens deze doorkomst worden zeer gewaardeerd door de bewoners en de vele bezoekers van Oud-Beijerland.

De warme ontvangst in Oud-Beijerland wordt echter primair georganiseerd voor de ca 170 deelnemende teams die dit jaar de lange en zware tocht volbrengen naar Rotterdam. Dit jaar is het de Stichting Roparun gelukt om weer te starten vanuit Frankrijk, weliswaar een andere startlocatie vanwege de Olympische Spelen. Daarnaast is er ook nog een Nederlandse route die start op het vliegveld Twente.

Welkom in Oud-Beijerland bij Kantoor Schep

Bij de rotonde Kikkershoek begint het feest! De fantastische Welkomstboog is het begin van een lang lint aan festiviteiten in Oud-Beijerland. De teams worden muzikaal welkom geheten door dweilband de Spuigasten. De Schep Groep organiseert dit jaar weer diverse activiteiten veelal gericht op kinderen om zo zoveel mogelijk publiek te trekken en een spectaculair welkom te creëren bij de binnenkomst in Oud-Beijerland. De Schep groep heeft gezorgd voor diverse gratis attracties langs de weg, zoals een luchtkussen, een draaimolen, een zweefmolen, schminken en een ballonnenclown. Tegen een vergoeding kan er gebruik gemaakt worden van de Bungee Trampoline. 
Scouting Oud-Beijerland bouwt een mooie kabelbaan waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is ook gedacht aan de inwendige wensen van de kinderen; er zijn suikerspinnen en poffertjes. Deze worden verkocht tegen een kleine vergoeding t.g.v. de Roparun. Verder zijn er ook allerlei lekkernijen te koop van Bakkerij Boender.

Vanaf 10:00 uur is er een continu muziekprogramma. Vervolgens gaan de teams op weg naar het centrum van Oud-Beijerland. Locatie CreActief aan de Koninginneweg Nieuw is dit jaar de activiteiten die georganiseerd worden op het plein van het CreActief. De teams maken een kleine lus over dit plein waar gezellige muziek is en een aantal activiteiten. Voor de teams is er een plekje waar ze familieleden kunnen ontmoeten, de kinderen kunnen stoepkrijten en voor de inwendige mens wordt ook gezorgd. Bij CreActief binnen is een expositie van diverse kunstenaars. 

De teams kunnen indien nodig gebruik maken van het toilet in het gebouw. Na het verlaten van het plein gaat de route richting de Julianastraat en draaien ze vervolgens de Oost Voorstraat in. Hier worden ze verwelkomd door de Djembégroep African Hope. Gedragen door dit getrommel trekken ze richting het centrum. Via een fleurige ballonslinger en een ware vlaggetjesregen ‘nemen’ ze de brug voor het Oude Raadhuis. 

De vaste presentator Ruud van der Heijden ‘praat’ de teams het centrum in en vertelt aan het publiek, wie het zijn en of ze iets bijzonders hebben meegemaakt. Het muziekprogramma bestaat uit diverse optredens van Shantykoor Hoeksche Waard en diverse dweilbandjes.In de West Voorstraat is het ook gezellig druk omdat de bewoners er een waar feestje van maken. Op het Marktplein bij de terrassen van De Beren en de Heeren van Beijerland wordt het weer een groot feest. Ook hier is gezellige muziek. 

Op de Oostdijk maken de teams voor de Xenos even een korte lus via de Scheepmakershaven. Soffree on fiftyfour en Van Speyck organiseren op de promenade een evenement met foodtrucks, DJ’s en een kinderplein. Na de promenade vervolgen de teams hun weg via de Oostdijk en de Oud-Beijerlandsedijk. Aan het eind slaan ze linksaf naar Bedrijventerrein De Bosschen. Het is een niet opvallend weggetje naar beneden maar éénmaal daar aangekomen dan wacht daar nog een verrassing met een groots feest en muziek. Er zijn veel “Uitzwaaihandjes”. Allemaal Staal organiseert hier i.s.m. vele andere bedrijven op de hoek Albert Einsteinstraat/Willem Beukelszstraat een groots ‘uitzwaaifeest’ bij het verlaten van Oud-Beijerland.

Vanaf 9.00 uur tot en met het laatste team is er een muzikaal feestje; Zanggroep Waanzingig uit Oud-Beijerland zingt de teams toe. Verder zijn er diverse gastoptreden. Polderzangers De Driesprong treden op van 11.00 tot 11.30 en van 12.00 tot 12.30 uur Aart &Herriette treden op van 13.00 tot 13.45 uur en van 14.15 tot 15.00 uur. Extra leuk! Voor €5,00 zingen ze je favoriete song! De opbrengst is uiteraard voor de Roparun. Hier krijgen de teams energie en spirit mee voor de laatste kilometers. Natuurlijk is er voldoende te drinken en te eten verkrijgbaar. Alle opbrengsten van deze dag worden volledig gedoneerd aan de Roparun.

Oud-Beijerland valt al jaren in de prijzen. De Stichting Roparun looft ieder jaar per route 3 geldprijzen uit voor de mooiste en meest feestelijke doorkomst. Dit wordt aan de hand van een aantal criteria bepaald door de teams en een onafhankelijke jury. Voorwaarde is dat de prijs wordt besteed aan een doel dat valt binnen de doelstellingen van de Roparun. De concurrentie is groot voor Oud-Beijerland vooral omdat er diverse doorkomsten zijn in plaatsen waar men gewend is groots uit te pakken met carnaval. Vorig jaar, in 2023, viel Oud-Beijerland de eer te beurt om een 2e prijs in ontvangst te nemen voor de de route Zuid. Een bedrag van € 11.000,-- te besteden aan een goed doel dat past binnen de doelstellingen van de Roparun. 

Het doorkomstcomité heeft ervoor gekozen om dit volledige bedrag te schenken aan Hospice Waard in Zuid-Beijerland. Het hospice heeft de grote wens om de tuin op te knappen en daar een stilteruimte te realiseren. Deze prijs kan eraan bijdragen om deze grote wens dichterbij te laten komen. Tijdens de doorkomst wordt deze prijs uitgereikt aan het Hospice Hoeksche Waard tesamen met een mooie symbolische cheque van de Stichting Roparun voor ditzelfde doel.

Ieder jaar probeert het comité weer iets toe te voegen aan de feestelijkheden, maar vanwege het beperkte budget is dit niet zo eenvoudig. Sponsors voor de doorkomst zijn moeilijk te vinden omdat er veel teams uit Oud-Beijerland en de Hoeksche Waard komen die vaak al door bedrijven worden gesponsord. Het comité enthousiasmeert de bevolking, en in het bijzonder de bewoners langs de route, om zoveel mogelijk eigen initiatieven te ontplooien. De horeca wordt eveneens gestimuleerd om iets te organiseren langs de route en dat levert ieder jaar weer prachtige initiatieven op. Daarnaast proberen ze commerciële bedrijven langs de route enthousiast te maken en ook dat lukt steeds beter. 

Op diverse plaatsen langs de route wapperen de speciaal ontworpen vlaggen, spandoeken en worden er versieringen aangebracht met ballondecoraties en vlaggetjes. Het Oude Raadhuis wordt prachtig versierd met een ballonnenslinger en een oranjehart als symbool dat Oud-Beijerland een hart heeft voor de Roparun en alle teams. Alle bewoners langs de route worden opgeroepen om ook hun huis of tuin te versieren. 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant