Wie een keer mee wil komen zingen is meer dan welkom op de tweewekelijkse zing-ins van Kioso Kyuwenda. "Een foutje maken geeft niet. Niet nadenken, gewoon doen en genieten."
Wie een keer mee wil komen zingen is meer dan welkom op de tweewekelijkse zing-ins van Kioso Kyuwenda. "Een foutje maken geeft niet. Niet nadenken, gewoon doen en genieten." (Foto: PR)

Kioso Kyuwenda: 'In een andere taal zingen ontspant'

Hoeksche Waard - Als Kioso Kyuwenda zingt, spettert het enthousiasme er vanaf. Dat de liederen die dit koor zingt in het Afrikaans zijn, deert niemand, integendeel zelfs. Dirigent Bobby:" Ik pak mijn koren net zo aan als Afrikanen, zonder partituur. Afrikaans zingen is heel anders dan Europees. Het laatste doe je vooral met je hoofd, Afrikaans zing je met je hele lijf."

Fonetisch

Zijn koorleden Ingrid, Cristi en Linda kunnen dat alleen maar beamen. Linda:" Bobby vertelt ons in grote lijnen waar een lied over gaat en leert ons de teksten fonetisch. Afrikaanse ritmen vormen de spil van de liederen. Je leert je in dat ritme te uiten. Een foutje maken geeft niet. Niet nadenken, gewoon doen en genieten. We klinken vaak zo mooi omdat we vanuit ons gevoel zingen. Dat is heel goed voor je. Het geeft je meer zelfvertrouwen en houdt Alzheimer op afstand." Ingrid vult aan dat je er ook energie van krijgt:" En lekker zingen zet even ál het andere op afstand."

'Het ga je goed'

De naam van het koor betekent 'Het ga je goed'. Om die welgemeende wens kracht bij te zetten, treedt het koor behalve voor 'gewoon' publiek ook regelmatig op voor zieken en ouderen. "Onze optredens verrassen vaak. Vooral omdat ons publiek meestal geen idee heeft wat het kan verwachten", lacht Ingrid. "Op zieken en ouderen heeft ons zingen een extra positief effect. Toen een sportmaatje van me opgenomen moest worden omdat ze erg ziek was, ben ik voor haar gaan zingen. Later vertelde ze me dat dit zingen een keerpunt in haar ziekteproces had veroorzaakt."

Verjaardagscadeau

Ook ouderen blijken extra baat te hebben bij het zien en horen van Kioso Kyuwenda. "We hebben een keer gezongen voor een vrouw die op haar verjaardag helemaal geen visite kreeg", vertelt Cristi. "Dit was mijn mooiste verjaardagscadeau ooit bekende ze in tranen. Onze zang betekende veel meer dan even plichtmatig gefeliciteerd zeggen."

Vluchteling

Bobby heet eigenlijk Boaventura Gouveia. Hij studeerde in Cuba af aan het conservatorium, maar komt oorspronkelijk uit Angola. Als vluchteling woonde hij in asielzoekerscentra door het hele land voor hij zich als ZZP'er in muziek en dirigent van vijf koren in Rotterdam kon vestigen. "Het begin was niet makkelijk", erkent hij. "Van 1995 tot 2009 mocht ik niet werken, maar vanuit de asielzoekerscentra organiseerde ik wel als vrijwilliger muziekworkshops en richtte ik koren op. Als ik een optreden deed, had ik altijd een brief van mijn advocaat op zak dat mijn zaak nog in behandeling was. Gelukkig ben ik altijd door heel veel mensen gesteund."

Op de Jaarmarkt

Kioso Kyuwenda zingt 9 september op de Jaarmarkt in Oud-Beijerland, 10 september in Landhuis de Oliphant in Rotterdam en 16 september bij het Westland Korenfestival in Naaldwijk. Zie ook de website: www.kiosokyuwenda.nl.

(Tekst: Els Neijts)

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox