Logo hetkompasonline.nl


Het organisatieteam, van links af, Jolanda van den Aardweg, Björn van den Aardweg, Renee van Steensel, Yvonne van Steensel en Martijn Meuzelaar.
Het organisatieteam, van links af, Jolanda van den Aardweg, Björn van den Aardweg, Renee van Steensel, Yvonne van Steensel en Martijn Meuzelaar. (Foto: Nacht zonder Dak)

Een nachtje slapen in een krot voor jongeren zonder dak

Maasdam - Het plein van de Hervormde Kerk Maasdam verandert zaterdag 9 september 2017 in een bouwplaats waar twintig 'daklozen' een krot bouwen om er die nacht in te verblijven. De 'daklozen' wonen normaal allemaal in comfortabele woningen in Binnenmaas maar willen aan den lijve ervaren hoe het is om geen dak boven je hoofd te hebben.

Het is voor de eerste keer dat in Maasdam de actie Nacht Zonder Dak wordt gehouden. Met de actie hoopt de organisatie minimaal 1500 euro bijeen te brengen. Het initiatief is van en voor de christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie Tear. De opbrengst gaat naar projecten om straatjongeren onderdak te geven en hen te helpen een toekomst op te bouwen in Bolivia, Kenia en India.

Zoveel mogelijk mensen helpen

Initiatiefneemster in Maasdam is Renee van Steensel, student Grafisch Lyceum die in Mijnsheerenland woont en in Maasdam kerkt. In 2012 deed zij samen met haar moeder Yvonne mee aan Nacht Zonder Dak in Westmaas. ''We vonden het zo'n goed doel dat we direct dachten deze actie ook eens in Maasdam te doen.'' Het streven van Renee is zoveel mogelijk mensen helpen en zoveel mogelijk goede doelen steunen. ''Eigenlijk wilde ik meedoen aan WorldServants maar om gezondheidsredenen is dat voor mij niet mogelijk."

Niet vanzelfsprekend

Renee vervolgt: "Nacht Zonder Dak is bijzonder. Je slaapt in een krot voor mensen die je niet kent. Doordat je het zelf een keer meemaakt, komt het dichterbij. Wij hebben nog mazzel eten te krijgen. Dan besef je eens en temeer dat het niet vanzelfsprekend is een dak boven je hoofd te hebben en met een gevulde maag te gaan slapen.''

Positieve reacties

Een 20-tal deelnemers schreef zich in. De inschrijving is inmiddels gesloten. ''Van alle kanten, ook van lokale ondernemers, kregen we positieve reacties en hulp. Veel mensen meldden zich ook aan om te helpen bij het bereiden van eten en het 's nachts houden van de wacht.'' De organisatie heeft dozen verzameld om krotten te bouwen. Wie de mooiste krot maakt, ontvangt een prijsje.

Programma

Het bouwen van krotten begint om 15.00 uur. Na de avondmaaltijd geeft Tear een presentatie en om 20.30 uur kunnen belangstellenden tijdens 'Zonder Dak met Gebak' de 'krotten' bekijken. Renee tot slot: ''Mooi is dat iedereen er zo bij betrokken is en er ook heel betrokken bij wil zijn.''

Startzondag

Nacht Zonder Dak eindigt 10 september 2017, startzondag van de kerken, vanaf 8.00 uur met een gezamenlijk ontbijt, gesponsord door buurtsuper, bakker en slager. Het ontbijt in het Ontmoetingscentrum kost 5,00 euro. De startdienst begint om 10.00 uur.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox