De mechanische werkplaatsloodsen werden door deskundigen als 'zeldzaam' gekwalificeerd.
De mechanische werkplaatsloodsen werden door deskundigen als 'zeldzaam' gekwalificeerd. (Foto: Arie Pieters)

Nog toekomst voor schoorsteen en loodsen vroegere suikerfabriek?

Puttershoek - Het artikel vorige week in Het Kompas over de mogelijke sloop van de oude schoorsteen en de mechanische, werkplaatsloodsen van de vroegere suikerfabriek, heeft van diverse kanten voor gefronste wenkbrauwen gezorgd. Dit industrieel erfgoed blijkt enkele jaren geleden wel degelijk 'verheven' tot gemeentelijke monument.

De gemeente heeft de schoorsteen en de mechanische werkplaats als tastbaar aandenken aan het verleden aangewezen als gemeentelijk monument. De Suiker Unie had haar twijfels over dat plan maar nu de rimpels tussen gemeente en Suiker Unie glad zijn gestreken is het de vraag of de loodsen en schoorsteen blijven staan. Ze staan (nog?) niet ingetekend in de nieuwe studies.

Op de barricaden

Hoe denken buurtbewoners en historische organisaties daarover? Zijn er mogelijk mensen die op de barricaden gaan om de schoorsteen alsnog te behouden? Enkele buurtbewoners blijken nog wel hoop te hebben voor de loodsen. "Wij wonen hier achter, in de wijk achter de Arend van Lierstraat en fietsen er vaak langs. Hoog tijd dat er wat beweging in komt. Misschien kunnen ze wat doen met die loodsen, bijvoorbeeld een verzamelgebouw voor startende ondernemers?" laat de heer van het duo weten. Zijn vrouw vult aan: "Ik ben geboren en getogen in Puttershoek en het is wat mij betreft echt jammer dat de fabriek weg is. Het zou leuk zijn als er nog iets bewaard blijft."

Kansen voor behoud

Maar hoe staan de deskundigen tegenover het eventueel naderende afscheid van het aandenken aan de suikerfabriek, die honderd jaar lang beeldbepalend was voor het dorp Puttershoek? Mevrouw Willy Spaan, destijds via de monumentencommissie betrokken bij de nominatie van de loodsen en schoorsteen voor gemeentelijk monumentale status, hoopt dat men kansen ziet voor behoud: "De loodsen en de schoorsteen zijn destijds niet voor niets gemeentelijke monumenten geworden. Het lijkt erop dat men nu industrie in het gebied wil en dan moeten er toch mogelijkheden voor behoud zijn. De mechanische werkplaatsloodsen zouden inderdaad kunnen worden gebruikt als een bedrijfsverzamelgebouw voor bijvoorbeeld jonge ondernemers. Of misschien zijn er wel kunstenaars of andere partijen die er bedrijfsmatig gebruik van willen maken", zegt Spaan. Zij gaf aan verdere invulling van de plannen af te wachten voor een nadere inhoudelijke reactie van haar volgt.

'Zeldzaam'

De nominaties destijds voor gemeentelijk monument waren onder meer te danken aan onderzoeken die waren uitgevoerd door de Stichting Dorp, Stad en Land, Heemschut en Erfgoedhuis Zuid-Holland. De mechanische werkplaatsloodsen werden door deskundigen als 'zeldzaam' gekwalificeerd.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox