Logo hetkompasonline.nl


Professor Kenji Kamigawara ging op kaplaarzen kijken hoe de Kleine waterteunisbloem wordt bestreden.
Professor Kenji Kamigawara ging op kaplaarzen kijken hoe de Kleine waterteunisbloem wordt bestreden. (Foto: Natuurmonumenten)

Japanse professor Kenji Kamigawara met kaplaarzen op Tiengemeten

Tiengemeten - Professor Kenji Kamigawara uit Japan bracht vorige week een bezoek aan het natuureiland Tiengemeten. Zijn bijzondere aandacht ging uit naar de bestrijding van de Kleine waterteunisbloem door Natuurmonumenten op Tiengemeten.

De professor trok kaplaarzen aan en wilde het met eigen ogen zien. Hoewel de problematiek van deze exoot op Tiengemeten een stuk kleiner is dan bij het Biwameer in Japan, was hij zeer onder de indruk van de genomen maatregelen.

Plant woekert snel

Op Tiengemeten gaat het om de Kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploïdes). In Japan is er sprake van de Gewone of grote waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora). De groeiwijze en problematiek met deze planten is wel grotendeels vergelijkbaar. De plant woekert snel waardoor andere planten geen kans krijgen en uiteindelijk verdwijnen.

Vrijwilligers

Natuurmonumenten werkt al een aantal jaren aan het verwijderen van de plant op Tiengemeten. Dit doet zij met een team van vrijwilligers, die de groeiplaatsen van de plant in kaart brengen en deze handmatig en machinaal uit het gebied verwijderen. Professor Kenji Kamigawara verzorgde eerst een presentatie bij het European Environmental Law Forum in Kopenhagen en deed ook nog een congres in Engeland aan. Hij was op de hoogte van de aanpak op Tiengemeten en wilde daarom graag een keer komen kijken.

Andere schaal

De invasie in bij het Biwameer heeft een heel andere schaal. Dit meer heeft een omvang van 20 bij 100 kilometer. De bestrijding van de plant in Japan kost de Japanse overheid veel geld en mankracht en wordt volledig uitbesteed. De bestrijding bestaat uit het maaien en verbranden van het maaisel en monitoren van het gebied.

Bewondering

Al lopende door het kommoeras van de Weelde op Tiengemeten kreeg professor Kenji Kamigawara een goed beeld van de manier waarop de exoot op Tiengemeten wordt aangepakt. Hij kreeg toelichting van twee vrijwilligers die zich al een aantal jaren hard inzetten voor het verwijderen van de Kleine waterteunisbloem. "Ik heb veel bewondering voor de aanpak van Natuurmonumenten en vooral voor de gedrevenheid van de vrijwilligers. Zo bijzonder om te zien hoe dit gezamenlijk wordt opgepakt op een eiland als Tiengemeten", liet de Japanse professor weten.

Taalbarrière

Hoewel de taalbarrière hen soms parten speelde, was het een leuke en nuttige ontmoeting op Tiengemeten. Over en weer kon kennis en ervaring worden uitgewisseld. Daarnaast was het bijzonder dat zaken die rondom het Haringvliet spelen ook herkenning oproepen bij dr. Kenji Kamigawara, zoals een gereguleerd waterpeil en veiligheid tegenover een dynamisch peil en meer natuurwaarde.

(Tekst en foto: Natuurmonumenten)

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox