Logo hetkompasonline.nl


Daphne Fahrner in de Nevadawoestijn met de VeloX 7, een aerodynamische hightech ligfiets.
Daphne Fahrner in de Nevadawoestijn met de VeloX 7, een aerodynamische hightech ligfiets. (Foto: Bas de Meijer)

Daphne Fahrner bouwt aan fiets die sneller is dan een cheetah

Strijen - Wielrenners Aniek Rooderkerken en Iris Slappendel doen deze week in de Nevadawoestijn een poging om het wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen - nu op 122 kilometer per uur - te verbreken. Dit doen ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets die is ontworpen en gebouwd door een studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam. Een van de teamleden is Daphne Fahrner die opgroeide in Strijen.

Bij een test in augustus fietste het Human Power Team op de A270 bij Helmond. Gezien de resultaten toen denkt het team, na een jaar voorbereiden, klaar te zijn om onder de ideale omstandigheden in Nevada het wereldrecord aan te vallen. Dit staat sinds 2010 op naam van de Française Barbara Buatois. Zij fietste 121,8 kilometer per uur.

Industrial Design Engineering

De in Strijen opgegroeide Daphne Fahrner zat op het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht. Naast haar studie Industrial Design Engineering aan de TU Delft is zij binnen het Human Power Team mede-verantwoordelijk voor PR. "Van jongs af aan had ik interesse in techniek en vond ik het leuk om creatief bezig te zijn", vertelt Daphne Fahrner. "Zo kwam ik uiteindelijk bij dit project terecht. Binnen het team heb ik me bezig gehouden met het organiseren van de evenementen, zoals het afzetten van de snelweg. Dit jaar heb ik enorm veel geleerd en het is zeker een toevoeging voor mijn studententijd geweest."

Luchtweerstand tien keer kleiner

Daphne Fahrner legt uit dat de fiets een topsnelheid van 122 kilometer per uur kan halen omdat mens en techniek in het ontwerp op een ideale manier zijn gecombineerd. "Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol. Met computersimulaties en windtunneltests is de perfecte pasvorm gevonden op de maat van de atleten. De luchtweerstand is tien keer kleiner dan bij een gewone racefiets."

Sportdieet

Studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam trainden de atleten en verzorgden een sportdieet. Ook dat is een onmisbare factor om de recordpoging te laten slagen. De studenten van het Human Power Team willen aantonen dat de mens dankzij technische innovaties sneller kan zijn dan de natuur. Daarom koos het team de cheetah - het snelste landdier ter wereld - als mascotte. Deze haalt een topsnelheid van 112 kilometer per uur. Als de recordpoging slaagt dan zouden wielrenners Rooderkerken en Slappendel dus sneller zijn dan de cheetah.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox