In Korendijk was begin september de buurtbarbecue op de Nieuwendijk.
In Korendijk was begin september de buurtbarbecue op de Nieuwendijk. (Foto: Welzijn Hoeksche Waard)

Draag letterlijk een steentje bij aan de buurt

Hoeksche Waard - In veel straten en buurten wordt jaarlijks burendag georganiseerd, een gezellige activiteit op zaterdag 23 september. Welzijn Hoeksche Waard heeft een project wat deze dag extra bijzonder maakt. Het project, 'Draag je steentje bij' genaamd, draait door de hele Hoeksche Waard in meerdere straten en buurten.

Zo doet Oud-Beijerland mee in de Croonenburg. In Puttershoek doet men mee in de Wijk van je leven en bij de Tjasker. In Numansdorp is een initiatief vanuit de Hervormde Gemeente om mee te doen. In Heinenoord vindt het project plaats tijdens Heinenoord Live. In Korendijk is de activiteit al eerder uitgevoerd tijdens de buurtbarbecue begin september op de Nieuwendijk.

Kracht van mensen

'Draag je steentje bij' gaat uit van de kracht van de mensen uit de buurt. De één heeft zin om te tuinieren, de ander heeft een tuintje dat snel een opknapbeurt nodig heeft. De één kan makkelijk wat extra koken en de ander kan hulp gebruiken bij het ophangen van een schilderij. De buurt kan elkaar helpen en daarover gaat dit project op burendag.

Antwoordstrook

De bewoners krijgen vooraf een flyer met antwoordstrook in de brievenbus. Op de antwoordstrook kunnen ze een vraag indienen of een aanbod doen. Daarna wordt er op burendag gekeken wie deze vraag kan oppakken. Andersom kan ook: iemand biedt aan wat hij kan doen en een ander gaat daarop in. Op burendag nemen de bewoners de antwoordstrook mee en is vraag en aanbod te zien, geplakt op een heleboel steentjes. Deze steentjes vormen samen een mooi patroon of pad. Mensen kunnen zelf een steentje schrijven als ze iets vragen of bieden. Anderen kunnen een steentje kiezen waar ze gebruik van willen maken. Zo bouwt de buurt met elkaar aan een fijne omgeving waarin mensen omzien naar elkaar.

Mooie resultaten

Op de Nieuwendijk is een aantal mooie resultaten geboekt. Een vrouw die graag wilde koken voor anderen, gaat dat binnenkort voor twee mensen doen. Een man die graag lange afstanden wil lopen, heeft daarvoor nu twee maatjes gevonden. Een meisje dat bang is voor honden, wordt geholpen door een hondenbezitter om van haar angst af te komen. Twee mensen gaan langs bij iemand die kan helpen met hun computerproblemen. Het project maakt mensen bewust van wat ze kunnen betekenen voor een ander en ook dat ze wat mogen vragen aan elkaar.

Ludiek pakket met materialen

'Draag je steentje bij' wordt door sociaal werkers ondersteund. Het project wordt georganiseerd in samenwerking met Kwadraad en MEE, zodat ook er een goede nazorg mogelijk is. Deelnemende straten krijgen een ludiek pakket met materialen. Meer informatie bij Welzijn Hoeksche Waard, info@welzijnhoekschewaard.nl of 088-7308900.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox