Logo hetkompasonline.nl


Een tekening van één van de voorvaderen van kunstenaar Theo Verhoeff, te zien op de familie-expositie in het gemeentehuis van Binnenmaas in Maasdam. (archieffoto fam. Verhoeff)
Een tekening van één van de voorvaderen van kunstenaar Theo Verhoeff, te zien op de familie-expositie in het gemeentehuis van Binnenmaas in Maasdam. (archieffoto fam. Verhoeff)

Expositie veelzijdige familie Verhoeff in gemeentehuis

Fotografie, glaskunst, sieraden, (ambachtelijke) schilderkunst, kookkunst en -boeken, beelden, keramiek, emaille wandobjecten; het is de komende maanden allemaal te zien op de laatste tentoonstelling van het jaar in het gemeentehuis van Binnenmaas. De exposanten zijn allen lid van de veelzijdige familie Verhoeff.

Binnenmaas - Bijzonder aan 'Verhoeff: Een veelzijdige familie anno 1755 tot heden' is dat ook werk van voorvaderen te zien zal zijn. Zoals een foto van een gedeelte van een gerestaureerde wandschildering van begin 1800 in een huis in Westmaas van de hand van 'meester verwer en glasenier' Jan Verhoeff (1755).
In het familiearchief bevinden zich schetsboekjes, tekeningen en artistieke krabbeltjes die de erfelijke kunstzinnigheid van de familie Verhoeff illustreren. Schildersbedrijf Verhoeff begon aan het begin van de 18de eeuw in Westmaas. Voorvader Jan was een getalenteerde vakfanaat die zich wilde onderscheiden van anderen. Opvallende specialiteit van het schildersbedrijf was het beschilderen van rijtuigen. In het over zijn leven en werk verschenen boek, ter gelegenheid van de tentoonstelling van zijn glaskunst die tot 4 maart is te zien in Museum Hoeksche Waard vertelt de Mijnsheerenlandse kunstenaar (1937): ,,Van meet af aan werden 's winters op kunstzinnige en fraaie wijze rijtuigen (uit heel de Hoeksche Waard) bebiest en beschilderd. Arretikkers, sjezen en tilbury's veranderden in ware kunstwerken.'' Bij de voorbereiding van de tentoonstellingen stuitte Verhoeff op bewaard gebleven kasboeken. ,,Daarin vind je terug hoeveel en welke soorten rijtuigen werden beschilderd, met gebiesde wielen en landschappen op de deuren.'' 's Winters was er weinig werk en dan portretteerden de schilders Verhoeff de lievelingskoeien van boeren. Een doek is nog in het bezit van de familie en wordt tentoongesteld.
Kunstzinnigheid zit in de genen en altijd is er bij de leden van de familie Verhoeff het talent en de aandrang om te tekenen of iets te maken. De dochter van Theo, Niekolieke Zijl-Verhoeff (1972), is nu eigenaar van het familiebedrijf Huis & Decoratieschilders Verhoeff, waarin ook haar broer Jankees werkt. Zij heeft een lerarenopleiding en is gespecialiseerd in het ambacht van hout- en marmerimitatie, decoratieve technieken, vergulden en letterzetten. Niekolieke combineert het reguliere schilderwerk met het decoratieve. Tevens maakt zij 'vrij' ambachtelijk werk door haar technieken toe te passen op kasten, tafels et cetera. Haar broer Jankees (1969) fotografeert. Hij illustreert onder meer de kookboeken van zijn broer Leon (1968), die samen met Benedikte Mes in 's-Gravendeel het cateringbedrijf Verhoeff & Mes op tafel heeft en kookboeken publiceert. Jankees heeft in het buitenland voor non profit organisaties gefotografeerd, zoals Oxfam, Novib en Calcutta Rescue. Nichtje Nicole (1971) maakt als beeldend kunstenaar, geïnspireerd door de Hoeksche Waard, objecten, installaties en sieraden. Met materialen zoals wilgen, spruiten, aarde, paarlemoer, mosselschelpen, hout, zilver, glas, goud, graan, papier et cetera. Haar objecten gaan over verbindingen, netwerken en onderlinge verhoudingen. Theo's oudste zus Janie (1927) is een niet onverdienstelijke keramiste en emailleur. Van haar zijn enkele stukken te zien, waaronder wanddecoraties. Jongste zus Corrie (1945) is beeldhouwer en toont beelden in het gemeentehuis. Zij houdt van de mooie diepe kleuren van serpentijn, soms met een combinatie van verroest ijzer of glas en het transparante albast.
'Verhoeff: Een veelzijdige familie anno 1755 tot heden' bevat het kunstzinnige werk van acht familieleden Verhoeff. De expositie wordt 23 november geopend door San Vermaas, medewerker Kunstzaken van Binnenmaas, en is te zien tot donderdag 11 januari 2018.

Reageer als eerste
Meer berichten