Logo hetkompasonline.nl


'De krant van mijn grootouders', nieuw boek van Frans van der Straaten

Heinenoord - Onder grote belangstelling werd woensdag 22 november in de hal van het Museum Hoeksche Waard het nieuwe boek van Frans van der Straaten. 'De krant van mijn grootouders' gepresenteerd. Uit handen van de schrijver mocht de voorzitter van het Museum Hoeksche Waard, Dick Hitzert, ook verantwoordelijk voor het voorwoord in het boek, het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het maar liefst 400 pagina's tellende, fraaie boekwerk is het eindresultaat van jarenlang speurwerk in de uitgaven het vroegere 'Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard en IJselmonde'.

Van dezelfde schrijver verschenen al eerder andere boeken over de historie van de Hoeksche Waard: 'Om nooit te vergeten' (1995), 'Ter herinnering aan de jongens van het Hof' (1995), 'Max, een Joodse vluchteling' (1995) en 'Terug in de tijd (2015). Dit nieuwe boek vertelt een weinig beschreven periode uit de geschiedenis van de Hoeksche Waard. In 1878 kreeg deze streek voor het eerst een eigen krant. Wat die krant vanaf dat jaar als nieuws bracht is de bron geworden van 'De krant van mijn grootouders'. De jaren tussen 1878 en 1978 vormden een boeiend tijdvak voor ons land en voor de Hoeksche Waard. Het eiland kwam uit zijn isolement door de bouw van de Barendrechtse Brug en de stoomtram van de RTM (het zogenaamde 'moordenaartje').
Heel wat aspecten van het dagelijkse leven ondergingen veranderingen. Er kwam waterleiding, gasvoorziening en elektriciteit. Hoe beleefde men al die veranderingen? Hoe kwam men de beide Wereldoorlogen door? Op deze en andere vragen heeft de schrijver van dit boek geprobeerd een antwoord te geven door het leven van alledag te beschrijven aan de hand van krantenberichten.
Er is getracht zoveel mogelijk foto's te gebruiken die nog niet eerder in boeken zijn verschenen.

Speurtocht in archieven
Frans van der Straaten, die overigens vrijwel heel zijn leven in de Hoeksche Waard heeft gewoond, over het tot stand komen van het boek: 'Om bij het begin te beginnen, ik heb onderzoek gedaan naar Duitse Joodse vluchtelingen die in Mijnsheerenland, op het Hof van Moerkerken verbleven in 1939 en 1940. Dit onderzoek kreeg een gevolg. Ook in Loosdrecht, Gouda en Elden ben ik in de archieven gaan spitten en heb daarover gepubliceerd. In het boek "Om nooit te vergeten" werd het resultaat van dit onderzoek beschreven. Na dit alles kwam er een periode van rust, totdat ik werd uitgenodigd om naar een lezing te komen van Wim Wüst over zijn boek "One of our aircraft is missing". Dit boek heeft Wim Wüst samen met Hans Onderwater geschreven en in 2002 uitgegeven. Het boek gaat over neergestorte vliegtuigen in de Hoeksche Waard.
Ik vond dit zo interessant dat ik besloot weer in de archieven te duiken. Deze keer koos ik voor de krant "Het Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard en IJselmonde", aanwezig in ons Streekmuseum. Vijf jaar lang ben ik daar aan het werk geweest. Kranten lezen, opschrijven wat ik interessant vond en dit thuis invoeren in de computer. Toen ik klaar was, dacht ik, dit moeten de inwoners van de Hoeksche Waard weten. Interessante gebeurtenissen vanaf 1878 tot 1978. Wat is er in die tijd veel gebeurd. In 31 hoofdstukken heb ik aan allerlei onderwerpen uit die tijd aandacht besteed, bijvoorbeeld de veranderingen van het landschap, de wegen, kerkelijk leven, de komst van de brug, RTM, HBS, gas, water en elektriciteit en ga zo maar door. Probleem was om al die gegevens te verwerken tot een leesbaar boek. Ik hoop dat dit gelukt is.'
En dat is zeker gelukt. 'De krant van mijn grootouders' is een indrukwekkend boekwerk geworden. Het is te koop in de Bruna's te Oud-Beijerland en 's-Gravendeel, boekhandel Edel te Numansdorp, Schouten in Strijen en Boekhandel Houtman in Puttershoek. Verder in Museum Hoeksche Waard en in de winkels van bakker v. d. Linden, in de winkel van en slagerij v.d. Tol en de Plus in Mijnsheerenland. De prijs is € 19,95.
Foto: Schrijver Frans van der Straaten (rechts) presenteerde woensdag 22 november zijn nieuwe boek. Dick Hitzert (links) mocht als voorzitter van het Museum Hoeksche Waard het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Hendrik Franzen (midden) was de steun en toeverlaat voor de schrijver, tijdens het vervaardigen van 'De krant van mijn grootouders'
(tekst en foto; Arie Pieters)

Reageer als eerste
Meer berichten