Sfeerfoto Kerstconcert Heinenoord 2017
Sfeerfoto Kerstconcert Heinenoord 2017 (Foto: pr Euphonia)

Prachtig kerstconcert Euphonia bij kaarslicht in Dorpskerk Heinenoord

Heinenoord - In de goed gevulde dorpskerk van Heinenoord luisterde zaterdagavond 16 december een aandachtig en enthousiast publiek bij kaarslicht naar het kerstconcert van het Hoekschewaards Operakoor ‘Euphonia’.

Euphonia is bekend van het zingen van operamuziek. Dit keer maakte het koor een uitstapje naar het klassieke kerstrepertoire. Kerstmuziek uit de hoogtij van de 18e eeuwse barok en uit het romantische 19e eeuwse repertoire klonk zaterdagavond in de met kaarsen verlichte dorpskerk.

De muzikale leiding van het koor was in betrouwbare handen bij vaste dirigente Jûraté Haasdijk. De mooie stemmen van Petra de Ridder (sopraan) en Hans Ritman (bariton) leverden in solo’s en samen met het koor een belangrijke bijdrage aan slagen van het concert. Pianist Jeroen Liedorp speelde virtuoos op de piano en de deskundige toelichting op het programma kwam van Bob Wiggers.

Direct bij aanvang zette het koor de toon met het ‘Jauchzet frohlocket’ uit de eerste cantate van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Het koor zong het met overtuiging. Later bracht het koor nog twee werken van J.S. Bach en vertolkte Hans Ritman en Petra de Ridder de arias ‘Grosser Herr, o starker König’ en ‘Flösst mein Heiland” .

Nadat Petra de Ridder en het koor ontroerend mooi het ‘Pueri Concinite’van Von Herbeck hadden vertolkt, werd het programma voor de pauze voortgezet met L’adieu des Bergers´ van Hector Berlioz en ´Bethlehem´ van John Henry Maunder en het ‘Panis Angelicus’ van Cesar Franck.

Na de pauze vervolgde het programma met muziek uit het bekende oratorium ‘the Messiah’ van Georg Friedrich Händel. Het koor zong ‘the glory of the Lord’ en ‘O thou that tellest good tidings’ en Hans Ritman de aria ‘The trumpet shall sound’.

In het resterend deel van het concert klonk sfeervolle kerstmuziek van de Italiaanse componisten Gioachino Rossini, Luigi Cherubini en Pietro Mascagni (het ‘Ave Maria’) en ‘Transeamus usque Bethlehem’ in een bewerking van de Nederlandse componist Hubert Cuypers.

Als spetterend slot was gekozen voor het Sanctus uit de Messe Solennelle van Charles Gounod. Gezongen door Petra de Ridder en het koor.

Het publiek bedankte na afloop met een gul en warm slotapplaus. Het concert werd daarna samen met het publiek afgesloten met de toegift ‘Stille Nacht’.

Het was een bijzonder geslaagd concert dat naar meer smaakt.

Voor het eerstvolgend concert keert: ‘Euphonia’ terug naar het operarepertoire. Op 14 april 2018 is het koor weer in de Dorpskerk van Heinenoord. Dan wordt een gevarieerd operaprogramma gebracht met delen uit diverse opera’s . Nieuwe leden zijn welkom. Informatie en aanmelding bij voorzitter Hans van Brakel (06-43778829), of per email: info@operakoreuphonia.nl. Datzelfde geldt voor het reserveren van kaarten voor dit concert.

Meer berichten

Shopbox