Museum Raadhuis gooit handdoek in de ring en stopt ermee

Oud-Beijerland - Stichting "Het Oude Raadhuis" heeft besloten tot opheffing van de organisatie. Het betreft een principebesluit omdat er geen plaats meer zal zijn in het monumentale pand uit 1622. De gemeente Oud-Beijerland wil in het kleine gebouw de hoofdvestiging van de bibliotheek onderbrengen. Voor exposities resteert dan slechts plek voor een kleine vitrine en indien mogelijk een beeldscherm. Het besluit kan dit jaar alleen nog teruggedraaid worden als de gemeenteraad tot een ander besluit komt over het gebruik van het monumentale pand.

'Bibliotheek en museum verdienen beter. Het voor bestuur en vrijwilligers pijnlijke besluit is genomen na een jarenlange periode van onzekerheid', aldus woordvoerder John Stuurman. 'Leegstand van het gebouw, miskenning van de waarde van het museum sinds de laatste tien jaar en de bekend geworden mening van het college van B&W dat één museum voor de Hoeksche Waard wel voldoende is. Saillant detail is dat de gemeente zelf in het stichtingsbestuur zit. Met het vertrek van burgemeester Van der Hart verdween ook de interesse. De betrokken ambtenaar vond destijds dat de gemeente maar snel uit dat bestuur zou moeten. Daar bleef het echter bij.'

Vooralsnog wordt in het kader van het Egmontjaar gewerkt aan de laatste expositie: "Egmont, trouw beloofd, toch onthoofd". Tijdens de tentoonstelling in samenwerking met de Historische Vereniging zal er ook werk te zien zijn van Hoeksche Waardse kunstenaars. De activiteiten zijn voor het publiek toegankelijk van 2 juni tot en met 8 september 2018. Daarna start de verbouwing en de aanleg van een aanbouw.

Op dat moment is ook het definitieve besluit van de gemeenteraad bekend. Bij ongewijzigd beleid zal de stichting zorgdragen voor de overdracht van alle bezittingen. Dat houdt in dat alles overgaat naar de gemeente die dan de zorg over moet nemen van alle materialen en eigendommen. Ook zullen dan alle schenkers en bruikleengevers op de hoogte gesteld moeten worden van de nieuwe eigenaar en de bestemming. Mogelijk dat al het museumarchief naar het gemeentehuis of een andere locatie moet omdat ook dat huidige onderkomen binnenkort niet meer beschikbaar is.

(foto: het Oude Raadhuis van Oud-Beijerland in winterse sfeer. archieffoto: Conno Bochoven) 


 

Meer berichten