Ankie de Groot-Winkelman ('Ankiesstudio'): "De bedoeling is dat we via de 'Kunstbus' de jeugd kennis laten maken met tal van kunstvormen en met de geschiedenis van de beeldende kunst." (Foto: Arie Pieters)
Ankie de Groot-Winkelman ('Ankiesstudio'): "De bedoeling is dat we via de 'Kunstbus' de jeugd kennis laten maken met tal van kunstvormen en met de geschiedenis van de beeldende kunst." (Foto: Arie Pieters) (Foto: Arie Pieters)

De jeugd meer bij kunst betrekken

Beeldend kunstenares Ankie de Groot-Winkelman ('Ankiesstudio') heeft volop plannen om vooral de jeugd in de regio meer bij kunst te gaan betrekken. Dat hoopt zij in de nabije toekomst te kunnen gaan doen met een heuse 'Kunstbus'.

Puttershoek - Maar ook volwassenen wil Ankie graag meer en beter informeren over kunstzaken. Dat doet zij sinds kort, samen met vier anderen, bij het radioprogramma 'Culture Club' bij Radio Hoeksche Waard. Ankie de Groot-Winkelman is bij kunstkenners al langere tijd bekend van haar 'Ankiesstudio'. Maar los van haar eigen werk als beeldend kunstenaar wil zij zich graag inzetten om een breder publiek te interesseren voor kunst. Zij heeft meerdere opleidingen afgerond, vooral op het gebied van kunst, en hoopt onder meer met behulp van de 'Kunstbus' straks ook een jong publiek kennis te laten maken met kunst. Want qua kunsteducatie is het er de afgelopen jaren zeker niet beter op geworden, volgens Ankie. "De bedoeling is dat we via de 'Kunstbus' de jeugd kennis laten maken met tal van kunstvormen en met de geschiedenis van de beeldende kunst. Het lijkt wel of we dat in Nederland steeds minder belangrijk zijn gaan vinden terwijl kunstzinnige vorming toch heel belangrijk kan zijn om anders naar dingen te kijken. De oude Grieken en de Romeinen besteden hier al aandacht aan, dus het is merkwaardig dat dit nu zo op de achtergrond is geraakt." De 'Kunstbus' moet overigens geen 'knutselbus' worden, maar het aanbod in de bus moet echt gericht zijn op kunst en kunstgeschiedenis. 'Verbeelden, ervaren en weergeven' zijn voor Ankie de sleutelwoorden. Voor de 'Kunstbus' hoopt zij een klassieke Citroën HY of andere oldtimerbus op de kop te tikken.

Bij Radio Hoeksche Waard was het programma 'Cultura' een begrip maar omdat de toenmalige presentatoren verhuisden naar buiten de Hoeksche Waard stopte het programma. 'Culture Club', met deels dezelfde opzet, lijkt nu een waardige opvolger te worden. Maar door de nieuwe naam hoopt Ankie ook via de radio nu een jonger publiek aan te spreken. "Helma Wagenmakers, Michon Sprengers, Maartje Langendijk, Carla Beverwijk en mijn persoontje werken aan dit programma. En dan hebben we ook nog Marthijs Klein voor de techniek. We hopen dat zoveel mogelijk personen en organisaties op het gebied van kunst ons weten te vinden. We willen al die activiteiten bespreken in een agendarubriek. Leuk is als mensen persoonlijk langs komen in de studio. Boeken, beeldende kunst, gedichten, het is allemaal welkom in het programma." 'Culture Club' wil, net als 'Cultura', een verbindende factor worden voor kunstzaken in de Hoeksche Waard. (tekst en foto: Arie Pieters)

Meer berichten