Petre en een vijftal dorpsgenoten uit het Roemeense Padureni geven zaterdag een concert in de Dorpskerk. (foto: pr)
Petre en een vijftal dorpsgenoten uit het Roemeense Padureni geven zaterdag een concert in de Dorpskerk. (foto: pr)

Uniek concert Roma musici uit Padureni in Dorpskerk

Op vrijdag 13 april zijn zes mensen uit het Roemeense Padureni op uitnodiging in de Hoeksche Waard op bezoek. Ze logeren bij een drietal gezinnen. Maar dat niet alleen, ze gaan ook een concert geven. Zaterdagavond 14 april brengt Petre met accordeon, samen met vijf dorpsgenoten als Roma groep Padureni, christelijke zigeunermuziek ten gehore in de Dorpskerk van Oud-Beijerland.

Oud-Beijerland - De toegang tot dit bijzondere concert is gratis. Er wordt echter wel een collecte gehouden die geheel ten goede komt aan het werk van de 'Vereniging vrienden van Padureni' onder de Roma's in Roemenië. De aanvang is 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. Aan dit unieke concert werken tevens mee bariton Jan Loosman uit Urk en Tenira Sturm, mezzosopraan uit Den Haag. Organist deze avond is Johan Mourits. Opening en sluiting wordt verzorgd door ds. M. Messemaker uit Nijkerk, voorzitter van de 'Vereniging vrienden van Padureni'.

Hulp uit de Hoeksche Waard

In 2002 werkten bij een fruitkweker in Piershil een aantal Roemenen. mensen uit de Hoeksche Waard raakten met hen bevriend. Na een tijdje besloot men om deze mensen in Roemenië te gaan bezoeken. In een kinderziekenhuis ontmoette men twee jonge vrouwen, die Roma's bleken te zijn. (Roma is het nette woord voor zigeuner). Ze vertelden dat ze christen waren en vertelden over hun vader (Petre) die radicaal bekeerd was en daardoor zijn baan, volkszanger op bruiloften en partijen, had opgegeven. Dat ging niet samen met zijn geloof. Dit had tot gevolg dat hij geen inkomsten meer had. Het idee ontstond deze mensen naar werk te bieden bij de fruitkweker in Piershil. Er vonden meer bezoeken aan Padureni plaats. Deze plaats ligt zo'n 35 kilometer ten zuiden van Boekarest. Er heerst veel armoede onder de Roma-bevolking.
De intensieve contacten leidden in 2010 tot de oprichting van de Vereniging vrienden van Padureni. In 2011 is Petre in overleg tussen de Vereniging vrienden van Padureni en de synode van een lokale kerk aangesteld als evangelist in Padureni. (de Vereniging draagt zorg voor het onderhoud van de evangelist en de kerk is verantwoordelijk voor hem). Hij preekt en heeft teven de zorg voor de armen. Als muziekinstrument gebruikt hij een accordeon. Kijk voor meer informatie op de website: www.vriendenvanpadureni.nl.

Meer berichten