Levensverhaal Josua Ossendrijver doet even stil staan

Heinenoord - De schoolboeken bleven dicht, de juffen van drie scholen kozen woensdag 11 april voor een gastles in de Petrakerk en hadden daarmee het gelijk aan hun zijde......Het levensverhaal van Josua Ossendrijver is bijzonder te noemen, omdat de grens tussen dood en leven, donker en licht, oorlog en vrede zó flinterdun in zijn leven aanwezig is (geweest).
10 minuten hebben zijn ouders hem als baby in hun armen kunnen koesteren, daarna werd hij razendsnel afgestaan aan pleegouders, die Josua wilden redden, die dat dus ook deden met gevaar voor hun eigen leven, maar die ook onmachtig waren hem een fijne, liefdevolle jeugd te geven.

Josua vertelde over de verschillende fases die te onderscheiden zijn in een oorlog.....: buitensluiten, anders zijn, beklemming, angst, schrik, invasie, bezetting, onderdrukking, vernedering, macht, geweld ,lijden en bevrijding. Als je het zo leest was het een loodzware kost voor de schone, tere, onschuldige kinderzielen....maar als je erbij geweest was weet je dat de kinderen zijn verhaal goed konden plaatsen en bewondering en respect uitstraalden.
Ze hoorden dat de oorlog voor David, Simon en Roosje Ossendrijver niet goed afliep, maar hoorden ook hoe toeval, of was het geen toeval? menselijkheid, of was het geen menselijkheid? het leven van Josua gered heeft. En dat hij een doel heeft in zijn leven: jong en oud vertellen dat buitensluiten en pesten aan de basis liggen van oorlog en geweld. En dat we er wel degelijk iets tegen kunnen doen: Opkomen voor elkaar, niet wegkijken, een ander anders laten zijn, zoals we allemaal NederlANDERS zijn!

Tot slot mochten de kinderen vragen stellen, de ene vraag was nog mooier dan de andere, ze werden beantwoord door Josua. Met een enveloppe met kaart en inhoud én met een prachtige bos bloemen, die de wereld mooier kleuren, werd afscheid genomen van Josua Ossendrijver, zijn verhaal liet iedereen even stil staan....opdat we nooit vergeten!

Dat de kinderen uiteindelijk, uitgelaten na de lange zit, Josua vriendelijk de hand hebben geschud en een handtekening wisten te bemachtigen was leuk om te zien!

Met dank aan deelname van de bovenbouwgroepen van: CBS de Regenboog Heinenoord, OBS de Burgemeester van Bommelschool te Blaakse Dijk en SBO de Willem Alexander te Oud-Beijerland.

(tekst: Sissy de Kleuver) 

Meer berichten