Miep van der Veen duikt nog wekelijks in het zwembad. vlnr Leonique Steenbeek, Miep van der Veen en Daniëlle de Bes. Onder: de zwemclub. (foto: Alie 't Hooft)
Miep van der Veen duikt nog wekelijks in het zwembad. vlnr Leonique Steenbeek, Miep van der Veen en Daniëlle de Bes. Onder: de zwemclub. (foto: Alie 't Hooft) (Foto: Alie )

Linnen zwemdiploma van 90-jarige Miep nog steeds geldig

Ze is op 9 april 90 jaar geworden, springt nog elke week met een sierlijke duik van de duikplank en gaat het liefst voorover van de glijbaan in zwembad De Waterstee in Numansdorp. Miep van der Veen: "Ik ben altijd sportief geweest en in beweging blijven is het allerbeste voor een mens!"

Numansdorp - Als twaalfjarig kind leerde Miep van der Veen zwemmen in Rotterdam tijdens het eerste oorlogsjaar en behaalde er haar eerste diploma, een linnen exemplaar dat ze nog steeds bezit. Sinds 1967 woont zij met haar gezin in Numansdorp en is altijd sportief bezig geweest. Een gymclubje, een fiets- en wandelclubje en natuurlijk zwemmen. "Ik ging elke woensdag naar mijn moeder, toen zij overleed in 1977 ben ik gaan zwemmen en dat doe ik nog steeds." Leonique Steenbeek en Daniëlle de Bes, zweminstructrices bij De Waterstee, vonden het zo bijzonder dat deze krasse dame al zoveel jaren elke week trouw komt zwemmen, dat ze er graag de aandacht op wilden vestigen met een feestelijke bijeenkomst.

Haar vaste zwemclubje bestaat momenteel uit zes mensen, waaronder Miep zelf. Van de 28 jaar dat Jan hier woont, zwemt hij ook al 25 jaar: "Op woensdag maken we geen andere afspraken, want we gaan zwemmen," zegt Jan. Tiny vindt het heerlijk om tijdens het zwemmen lekker bij te kletsen en ook Herman geniet ervan om zwemmen te combineren met het 'oefenen van de kaakspieren'. Ze zijn het roerend met elkaar eens, zwemmen is een uitermate sociale bezigheid en nog goed voor een mens ook.

Uitgerekend tijdens het vieren van haar verjaardag met de zwemclub mag Miep het water niet in vanwege een wondje aan haar teen. Slechts enkele keren eerder kon Miep om gezondheidsredenen niet zwemmen. Op haar 86ste brak zij haar bovenarm door een val met de fiets. Zes weken moest ze revalideren in het verzorgingshuis. "Toen de dokter het afraadde om te duiken en aan de duikplank te hangen, werd ze nog boos ook," vertelt Heleen, "nu trekt ze zich weer wekelijks op aan de duikplank." In 2011 onderging Miep een hartoperatie. "Ze kijken dan niet alleen naar je leeftijd, maar hoe je conditie is," vertelt Miep, "en die was prima door het zwemmen. Ik realiseer me dat ik ook geluk heb met mijn gezondheid."

Miep van der Veen hoopt nog lang te kunnen zwemmen. "Het is niet alleen goed voor mijn lichaam, het is ook 'mondgymnastiek' en dus gezellig, want mij zie je niet achter de geraniums hoor."
(tekst en foto: Alie 't Hooft)

Meer berichten