'Traan met doorkijk naar het leven'

Westmaas - Onder grote belangstelling is zaterdagochtend 14 april naast de Dorpskerk van Westmaas het nieuwe oorlogsgedenkteken 'De Traan' onthuld. Dat deden burgemeester André Borgdorff van Binnenmaas en zijn vrouw. Scholieren legden kransen. Voor het gedenkteken, op het kerkplein, ligt een tegel, met de namen van de 10 inwoners van Westmaas die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.
De bekendste naam is die van Johannes Kolff, die betrokken was bij de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden. Voorafgaand was er een bijeenkomst in de Dorpskerk. Burgemeester Borgdorff memoreerde dat de plek van het gedenkteken historisch is. 'Hier vlakbij was het schoolplein van de openbare school, waar in augustus 1941 alle mannen van het dorp zich moesten verzamelen. De Duitsers waren op zoek naar degenen die de bemanning van een Engels vliegtuig hulp hadden geboden. Het vliegtuig had bij buurtschap Greup een noodlanding moeten maken. Enige tijd later werden vijf mannen, bekend als de vijf van Greup, gefusilleerd.' Borgdorff noemde het waardevol dat er nu een centrale plek in Westmaas is om te gedenken. 'Deze mensen verdienen het om te worden geëerd, ook al is dat jaren na dato'.
De onthulling was een bijzonder moment voor de Oranjevereniging 'Koningin Wilhelmina' en zeker voor secretaris Rook Belder. 'We zijn er al 10 jaar mee bezig', zegt hij. 'Het advies van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is in elk dorp een monument te hebben. En ook onder nabestaanden leefde die wens. Ik ben blij en dankbaar dat het gelukt is. Dit is de kroon op het werk.'
Raadslid Peter van Loo benadrukte voor de jeugd het belang van een gedenkteken. 'Het gaat om mensen die hun leven gaven om anderen uit handen van de vijand te houden. Jullie als komende generatie moeten ook weten wat onze vrijheid gekost heeft.'
Het gedenkteken bestaat uit een natuurstenen plaat met de 10 namen van de omgekomenen en daarop een blok waarin een traan is uitgezaagd. Ervoor liggen drie blokken, waar mensen op kunnen zitten. Het is een ontwerp van kunstenaar Eelse Bies uit het naburige Maasdam. Hij maakte ook het gedicht 'De Traan'. Dat las hij voor na de onthulling. Hij besloot met de zin: 'De Traan is het teken van gedenken in vrijheid, met doorkijk naar het leven'. 
(tekst en foto's: Conno Bochoven) 

Meer berichten