de voorstelling wordt gehouden in unieke mobiele theaters
de voorstelling wordt gehouden in unieke mobiele theaters (Foto: Rene den Engelsman)

Toneelstuk over strijd van boeren en grutto komt naar het westen

Koning van het Grasland

Strijen - Van 22 mei t/m 29 juli trekt het toneelstuk Koning van het Grasland van toneelgroep Jan Vos met een mobiel theater het land door, de voorstelling zal in ook in Strijen te zien zijn. Het stuk is gebaseerd op de bijzondere levensverhalen van boeren uit de omgeving van het Friese terpdorpje Ee, die een hoofdrol spelen in het boek Boerenbloed van Kees Kooman. Boerenbloed is dit jaar samen met klassiekers als Hoe God verdween uit Jorwerd (Geert Mak) geselecteerd voor de campagne ‘Lezen met andermans ogen’.

Mobiel theater

Koning van het Grasland gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer, die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto, die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop.

Het stuk, dat eerder alleen in Noord-Nederland te zien was, wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. Het scenario is geschreven door Tjeerd Bischoff en de hoofdrollen worden gespeeld door Helmert Woudenberg, Marcel Faber, Trudi Klever, Joop Wittermans en Bieneke Ehlhardt.

Boeren en grutto

Vooral in het westen staan boeren, de hoeders en voeders van het platteland, door toenemende zorg voor milieu en dierenwelzijn steeds vaker in een kwaad daglicht. Veel ‘intensieve’ boeren zijn verstrikt geraakt in een voedselsysteem waar maar één ding telt: nog meer, want nog goedkoper voor de consument. Nog vollere stallen, nog meer (kunst)mest, nog meer schade en nog meer kritiek van diezelfde prijsbewuste consument.

De grutto, een typische Nederlandse boerenlandvogel die met uitsterven wordt bedreigd, is een andere protagonist in zowel boek als toneelstuk. De veeleisende consument is misschien nog wel meer verantwoordelijk voor het verdwijnen van de grutto dan de boer.

Leerzaam

Vanaf eind mei steken de acteurs van Koning van het Grasland met hun voorstelling voor het eerst de grens over van de noordelijke agrarische provincies. Het stuk biedt een heel andere kijk op de ver-van-mijn-bed-show die het platteland voor de meeste ‘westerlingen’ is.

Koning van het grasland is te zien op de volgende locaties:

22-05 t.e.m. 24-05         - Goutum/Leeuwarden (Friesland)                         - Daily Campus

29-05 t.e.m. 02-06         - Babyloniënbroek (Brabant)                                 - Boerderij Familie Straver

06-06 t.e.m. 10-06         - Stompetoren Festival de Karavaan (Noord-Holland) - Melkveehouderij familie Koning

20-06 t.e.m. 24-06         - Strijen (Zuid-Holland)                                        - Biologische boerderij Landzicht

26-06 t.e.m. 08-07         - Diepenheim (Overijssel)                                 -Erve Keuzekamp, landgoed Nijenhuis

11-07 t.e.m. 14-07         - Westbroek (Utrecht)                                         - Boerderij de Bonte Parels

18-07 t.e.m. 22-07         - Schokland (Flevoland)                                        - Museum Schokland

25-07 t.e.m. 29-07         - Zeewolde (Flevoland)                                         - Boerderij familie Heinsbroek

Meer berichten