Dave en Rose kozen bewust voor een N.O.M. woning. Voor HW Wonen ook een stukje  bouwhistorie en het begin van een overgang naar een andere tijd. (foto: Arie Pieters)
Dave en Rose kozen bewust voor een N.O.M. woning. Voor HW Wonen ook een stukje bouwhistorie en het begin van een overgang naar een andere tijd. (foto: Arie Pieters)

Even binnenkijken in eerste energie neutrale woningen

Energieneutraal wonen is de toekomst en uiteraard maakt ook HW Wonen nadrukkelijk werk van deze nieuwe vorm van wonen. Inmiddels is er in Oud-Beijerland al een eerste nieuwbouwproject gerealiseerd met dergelijke energie neutrale woningen. Donderdag 3 mei werd er een uitgebreide toelichting gegeven op de voordelen van energie neutraal wonen.

Oud-Beijerland - Nederland heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen wordt het energieverbruik bij een gemiddeld verbruik teruggebracht tot nul. De tien recent aan de Kloosring opgeleverde woningen voldoen hier al aan. Dave van Hal en Roos Bleij, toekomstige bewoners van Kloosring nummer 47 hebben als starters bewust voor een N.O.M.-woning gekozen. ('Nul op de Meter-woning') Zo'n woning gebruikt evenveel energie als hij produceert. Richard Reedijk van HW Wonen: 'Dit zijn de eerste N.O.M.-woningen in de Hoeksche Waard. In de toekomst gaan dergelijke huizen overigens de standaard worden en HW Wonen wil nu al inspelen op de nieuwe regelgeving, want na 2020 moeten alle nieuw te bouwen woningen energie neutraal zijn.' Een energieneutrale woning is heel comfortabel als je er goed mee omgaat. Het vraagt waarschijnlijk wel een iets ander gedrag dan men gewend was. Zo is bij een lage temperatuurverwarming een constante temperatuur belangrijk. Men hoeft de thermostaat 's nachts, of als men op vakantie gaat, niet lager te zetten. Ramen open zetten om te ventileren hoeft niet. Het is zelfs af te raden in dit soort woningen, omdat je daarmee het ventilatiesysteem stoort. Het is dus belangrijk dat je van tevoren goed weet hoe je in het huis moet wonen. Regelmatig het energieverbruik meten is ook belangrijk. Een fijn huis dat geen of bijzonder lage energiekosten heeft, dat krijg je als huurder of koper met een energie neutrale woning. Het tocht niet, is gelijkmatig warm, voelen de vloeren niet koud aan en er is steeds aanvoer van verse lucht. Dankzij een circulatiesysteem, een warmtepomp, die bij de woningen aan de Kloosring 120 meter diep de grond in gaat, uiteraard zonnepanelen, 'triple' glas en perfecte isolatie. (tekst/foto: Arie Pieters)

Meer berichten