Fijn hè, hoe Ian van WAAR altijd weer voor een oppepper zorgt

Het is oppassen geblazen als je langs WAAR op de Oostdijk in Oud-Beijerland loopt. Voor je het weet sta je binnen hebberig naar al die mooie spullen te loeren. Ian Vogel opende de winkel drie jaar geleden en maakt heel wat mensen blij met dit duurzame winkelconcept.

Ian zag het pand op de Oostdijk te huur staan en gelijk begon het het te kriebelen. "Mijn eigen WAAR winkel openen, ik voelde het wel. Het leek me wel iets wat in Oud-Beijerland past. Maar ja, ik heb eerst wel drie nachten wakker gelegen natuurlijk."

Hij werkte al bij WAAR, een formule met meerdere vestigingen door heel Nederland. Oud-Beijerland is de eerste locatie in een niet-stad. Best spannend, zeker als je niet om een lege winkel hier en daar in de winkelstraat heen kunt.

"Het is wel eens moeilijk. Kijk, de spullen die ik verkoop, heb je niet dagelijks nodig," zegt Ian eerlijk. Maar als je binnenstapt en die prachtige koffiekoppen, bijzondere boeken, mooie kaarsen en hangplanten ziet, bedenk je makkelijk voor jezelf een reden waarom je het wél nodig hebt. Of misschien zijn wij daar dan te makkelijk in, kan ook.

Ian: "Ik hoor wel vaak: 'oh, ik hoop dat je het redt want alle leuke winkels gaan altijd weg!'. Nouja, aan mij zal het niet liggen. Ik heb het super naar mijn zin hier. Ik doe wat ik leuk vind en hoef niet stinkend rijk te worden."

Ian groeide op in Oud-Beijerland, woonde een tijdje in Rotterdam en is sinds kort met zijn gezinnetje weer terug op het dorp. Hij houdt zo van zijn winkel dat 'ie er maar lekker boven is gaan wonen met vrouw en kinderen. "We zijn heel blij dat we die keuze hebben gemaakt. Fijn om onze kinderen hier groot te laten worden."

Bij WAAR slaag je altijd voor leuke cadeaus voor een ander – of lekker voor jezelf. Alles wat in de winkel ligt is goed geproduceerd. "Dat kan fairtrade zijn, of ecologisch, maar wat ik het belangrijkst vind: dat het niet op een slechte manier gemaakt is. Dat het bijvoorbeeld in Nederland gemaakt is in plaats van in Roemenië. Of dat er een heel dorp in Thailand van profiteert, dat kinderen naar school kunnen."

Oprechte aandacht

De losse thee gaat opvallend vaak over de toonbank. Hij heeft het nog niet gezegd of er staat een vrouw met kinderwagen -de derde in 10 minuten tijd- voor zijn neus die om een zakje avondthee vraagt. Hoe het gaat met de kleine, informeert Ian. "Zeven weekjes pas, ach wat een fijne tijd he." Zijn smalltalk en lach is oprecht en trots als een pauw loopt de nieuwbakken moeder de deur weer uit. "O tja, zo ben ik gewoon," verontschuldigt hij zich bijna.

Wij zeggen: zo hoort het. Als je met een big smile naar buiten gaat, kom je toch zeker weten weer eens terug.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/hoekschewaard. Meer inspirerende verhalen over Hoeksche Waard lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten