De bestuursleden (vlnr) Piet Dorst, Donald Smakman en Gert Gravendeel bij een boek over de fabrieksgeschiedenis en een aantal kalenders. (foto: Koos Romeijn)
De bestuursleden (vlnr) Piet Dorst, Donald Smakman en Gert Gravendeel bij een boek over de fabrieksgeschiedenis en een aantal kalenders. (foto: Koos Romeijn) (Foto: )

'Mensen staan altijd weer versteld over wat wij organiseren'

Sieka Romeijn-Hedmann

De Personeelsvereniging van de Suiker Unie Puttershoek bestaat 65 jaar. Een leeftijd waarbij het bestuur de spot graag op de vereniging wil richten. En terecht, want wie door de geschiedenis van deze vereniging 'wandelt' komt tot de conclusie dat de besturen in het verleden een stevige bodem hebben gelegd voor het culturele leven in Puttershoek en de regio.

Puttershoek - Daarbij wist en weet het bestuur zich nog steeds gesteund door de directie van de suikerfabriek. Oud-leden en leden roemen de goede sfeer van de Suikerfabriek waar saamhorigheid een bindende factor is. De Personeelsvereniging (PV) heeft 430 leden: 100 huidige werknemers en 330 oud-medewerkers. Voorzitter van de PV is de gepensioneerde Piet Dorst. Samen met de nog bij de Suikerfabriek in functie zijnde bestuursleden Gert Gravendeel, teamleider productie, en Donald Smakman, benadrukt hij dat de Suiker Unie een goede werkgever is. ''De Suiker Unie is een zeer sociaal bedrijf. Goede sociale voorzieningen en een goed pensioen. Het pensioen is zo goed doordat de Suiker Unie kiest voor een solide dekking in aandelen.'' Ook investeert het bedrijf in opleiding van de medewerkers om ze carrièrestappen te kunnen laten zetten. In Puttershoek wordt nu jaarlijks nog 100.000 ton suiker verwerkt tot een keur aan kleine producten. De basis voor de PV werd in 1941 gelegd met activiteiten in de ontspanningszaal waarover de Suiker Unie destijds beschikte. In 1948 ontstond er het Ontspanningsfonds en op 17 juli 1953 werd de PV opgericht. De ontspanningszaal was voorzien van groot toneel, orkestbak, een filmcabine en 450 zitplaatsen. Van 1953 tot 1975 beleefde deze theaterzaal een toptijd met optredens van bekende artiesten waaronder Rijk de Gooyer, Johnny Kraaykamp, Jan Blaazer, Johan Kaart, André van Duin en Frans van Dunschoten. ''Echt uniek. Daarnaast zorgde de PV voor een groot aanbod aan sporten, spel, toneel, film, hobbyclubs, bingo, feestavonden, de gepensioneerdenreis en het voordelig kunnen huren van de door de Suiker Unie geschonken zomerhuisjes. Vorig jaar zijn wij daarmee gestopt omdat de kosten hoger waren dan de opbrengst.'' In de loop der jaren werden nieuwe activiteiten als proeverijen, stedenreisjes, workshops en fietsweekeinden toegevoegd. ''Mensen staan altijd weer versteld over wat wij organiseren.'' Vanaf het begin van de PV is het traditie om bij het Sinterklaasfeest een sinaasappel aan de zak snoep toe te voegen. De vader van Piet Drost werkte ook bij de Suiker Unie en Piet herinnert zich de sinaasappel tussen zijn snoep nog goed. ''Die traditie zetten wij nog steeds voort.'' De PV zet nog steeds jubilerende medewerkers in het zonnetje. De pennenset of delfts blauwbord zijn vervangen door horloges.

Jaarlijkse PV Kalender

De Personeelsvereniging viert het 65-jarig bestaan op zaterdag 8 september tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam met een vaartocht met buffet op een partyboot. Vanaf deze boot bekijkt het gezelschap tot slot het grote vuurwerk als afsluiting van dit havenfestijn. Om de leden een makkelijk overzicht te geven over wat hen het gehele jaar aan activiteiten te wachten staat, geeft de PV jaarlijks een kalender uit. ''Een bron van informatie die bij menigeen bij het aanrecht of de koelkast hangt'', weet het bestuur. De eerste kalender werd in 1978 uitgegeven in verband met het 25-jarig bestaan van de PV. De kalender, die behalve van de nodige informatie voorzien is van fraaie foto's, is een ontwerp van de toenmalige PV-secretaris Leo Cornelisse. Behalve de kalender ontwierp de secretaris destijds ook een eigen verenigingslogo. Dat logo wordt nog steeds gebruikt. Saillant detail is dat Leo Cornelisse nog steeds de jaarlijkse kalender samenstelt. ''Wij als bestuur leveren de informatie en Leo maakt er elk jaar weer een mooie kalender van.''

Kader: Werken bij de Suiker Unie betekent automatisch lid worden van de Personeelsvereniging. Het lidmaatschap was ooit 1 gulden, nu 1 euro en dat bedrag wordt net als vroeger maandelijks op het salaris ingehouden.

Tekst: Sieka Romijn-Hedmann

Meer berichten