Simon (links) en Jan op het punt van vertrekken zaterdagmorgen vanuit de hospice. Ondanks de warmte liggen ze aardig op schema.
Simon (links) en Jan op het punt van vertrekken zaterdagmorgen vanuit de hospice. Ondanks de warmte liggen ze aardig op schema.

Op de pedalen naar Tirol voor Hospice

Zuid-Beijerland - Tijdens de wintersport in het Oostenrijkse Kirchberg ontstond begin dit jaar bij de zwagers Jan Kranendonk (63) en Simon van der Mark (50) het idee om met de fiets vanuit de Hoeksche Waard naar Kirchberg te fietsen. Ze zijn inmiddels op pad en vorderen ondanks de warmte gestaag. Dinsdagochtend 7 augustus vertrokken ze in alle vroegte vanuit het Duitse Unkel, tussen Bonn en Koblenz.

Het begon als een vaag plan met iemand uit Tiel. 'Die is afgehaakt, maar wij gaan het doen', zegt Jan stellig. Zaterdagmorgen 4 augustus zijn ze vertrokken. 'Simon vond dat we er een goed doel aan moesten hangen', vervolgt Jan, 'en we kwamen uit bij het Hospice in Zuid-Beijerland. Een mooi, overzichtelijk lokaal doel. Een nicht van me is daar overleden en de hele begeleiding en opvang heeft veel indruk gemaakt. We hebben al heel wat sponsoren en al een prachtig bedrag.'

De tocht is zo'n 1.000 kilometer, en zeker op het laatst niet altijd gemakkelijk dus dat vergt natuurlijk wel voorbereiding. 'Man, ik had niet eens een goeie fiets', vervolgt Jan. 'Samen zijn we de afgelopen maanden flink aan het trainen gegaan onder andere op de hometrainer. Ik heb altijd gevoetbald, Simon is het fietsen wat meer gewend. Mijn conditie zat echt op een historisch dieptepunt en mijn gewicht op een hoogtepunt. In ieder geval is er nu wel 17 kilo af.'

De mensen van het Hospice zijn zo blij met de actie dat ze de twee zwagers zaterdag eerst een uitgebreid ontbijt aanboden in het hospice in Zuid-Beijerland, alvorens van daar te vertrekken. Het plan is elke dag zo'n 100 kilometer te fietsen. 'We kijken per dag', legt Kranendonk uit, 'het hangt af van het weer, windje mee of tegen, dat soort dingen. We zijn flexibel en hebben een extra dag speling ingebouwd, maar hoe dan ook moeten we woensdag 15 augustus in Kirchberg zijn. Want daar is het jaarlijkse bloemencorso.

Burgemeester Helmuth Berger wil ons dan feestelijk ontvangen. Hij heeft ons voor vertrek telefonisch nog veel succes gewenst. We komen al 25 jaar in Kirchberg met de wintersport en kennen hem goed, we logeren bij z'n schoonzuster.' Ook Simon van der Mark heeft zin in de tocht. 'De burgemeester wil ons huldigen op het podium. Hoe we er dan bijstaan? Ik ben er wel benieuwd naar.'

Om de sponsoring in goede banen te leiden is door Notaris Van der Straaten belangeloos de Stichting TirolTrappers opgericht. Alle kosten van de fietstocht betalen de zwagers zelf, dus al het sponsorgeld komt volledig ten gunste van de Hospice in Zuid-Beijerland. De verrichtingen van het tweetal zijn te volgen via facebook met de naam De Tiroltrappers. Als er 's avonds nog adem over is doen ze verslag van de dag. Het banknummer voor de actie staat ook op Facebook. Want ja, giften blijven zeer welkom.

(tekst: Conno Bochoven)

Meer berichten