De eerste fase is gericht op het vormen van bouwstenen voor het maken van de Omgevingsvisie. (Privé)
De eerste fase is gericht op het vormen van bouwstenen voor het maken van de Omgevingsvisie. (Privé) (Foto: Privé)

Hoe moet Hoeksche Waard er in de toekomst uitzien?

HOEKSCHE WAARD - De gemeenten in de Hoeksche Waard bereiden zich voor op de toekomst. Samen met inwoners stellen bestuurders, raadsleden, ondernemers en stakeholders een omgevingsvisie op voor de Hoeksche Waard. De plek waar we wonen, werken en recreëren. De visie legt ambities en doelen vast, voor alle kernen en het hele eiland en geeft aan hoe we daar samen naar toe kunnen werken.

De eerste drie zaterdagen van september trekt  Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW) in opdracht van de gemeenten door de Hoeksche Waard opzoek naar wat de inwoners belangrijk vinden voor de toekomst van de Hoeksche Waard.

Op 1 september is het team Omgevingsvisie van SOHW gestart met het    benaderen van zoveel mogelijk inwoners en andere betrokkenen. Met een SRV-wagen worden activiteiten, markten en kernen in de Hoeksche Waard bezocht met als doel er achter te komen wat inwoners van de Hoeksche Waard vinden. Wat is kenmerkend, wat gaat goed en wat moet beter?  

Zaterdag 1 september was de eerste stop van de SRV-wagen op de herfstmarkt in Strijen, waar wethouder Wilko van Tilborg als eerste een ansichtkaart met antwoord op de vragen invulde. De tweede stop van deze zonovergoten dag was op de parkeerplaats van de pont naar Tiengemeten, daarna konden de bezoekers van het Bram Roza Festival in Nieuw-Beijerland hun mening geven over de toekomst van de Hoeksche Waard. De laatste stop van de dag was in Zuid-Beijerland. Waar de SRV-wagen een plekje vond tussen de Foodtrucks. Zaterdag 8 september stond de SRV-wagen van 10:00-12:00 uur bij de Nazomerdag van Alerimus in Numansdorp en 's middags op de jaarmarkt van Oud-Beijerland. Volgende week zaterdagmiddag 15 september staat de SRV-wagen op de Brocante Markt in Mijnsheerenland.

Naast bezoek aan activiteiten, worden ook alle kernen van de Hoeksche Waard bezocht. We starten hiermee op donderdag 13 september: 
10.00-12.00 uur Goudswaard weekmarkt Polderboom
12.30-15.00 uur Piershil weekmarkt 
Zaterdag 15 september
09:00-12:00 weekmarkt 't Weegje in 's-Gravendeel
Op de website waardmakers.nl vindt u de agenda met data en tijden van het bezoek aan de kernen. 

De SRV-wagen komt dus naar de bewoners toe, om daarmee zoveel mogelijk mensen te bereiken. De jeugd heeft de toekomst, daarom wordt er voor de jeugd  een 'Vlog-Your Village-Festival' uitgezet, voor de kleintjes een tekenwedstrijd en op de website waardmakers.nl kan iedereen binnenkort zijn of haar visie delen via een interactief platform.  

Tegelijk met het betrekken van inwoners en andere stakeholders vindt een analyse van beleid, bestaande onderzoeken en gegevens plaats. Samen leidt deze informatie  tot een weergave van de kenmerken van de Hoeksche Waard,  de dorpen en de opgaven die er spelen. 

De eerste fase is gericht op het vormen van bouwstenen voor het maken van de omgevingsvisie. Begin 2019 zijn de gemeenten samen gevoegd tot één gemeente Hoeksche Waard en is een nieuwe gemeenteraad gekozen. Dan wordt de volgende stap gezet: teams van inwoners gaan zelf een omgevingsvisie opstellen!

Dat worden visies van en door bewoners en stakeholders, waar gewenst ondersteund door medewerkers van de gemeente. Tussentijds presenteren de deelnemers de visies aan elkaar en aan de raadsleden. Het gesprek gaat over de verschillen en overeenkomsten. Deelnemers en andere geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid, ter plekke en digitaal, aan te geven welke ideeën en voorstellen zij het meest aansprekend vinden. Dit vormt de basis voor de uiteindelijke omgevingsvisie, die naar verwachting rond de zomer van 2019 ter besluitvorming aan de gemeenteraad gepresenteerd wordt. 

Meer berichten