Om 3 gouden sterren te krijgen, zamelt de school minimaal 250 kleine apparaten in. (Foto: Wecycle)
Om 3 gouden sterren te krijgen, zamelt de school minimaal 250 kleine apparaten in. (Foto: Wecycle) (Foto: Wecycle)

Basisschool gaat voor gouden sterren met inzamelactie

Basisschool De Klinker uit Oud-Beijerland gaat voor gouden sterren met een duurzame inzamelactie. De school wil drie sterren krijgen.

OUD-BEIJERLAND - Tot half november zamelt zij afgedankte kleine elektrische apparaten in en ontvangt daarvoor een beloning en een Wecycle Recycle Certificaat met zoveel mogelijk gouden sterren. De inzamelactie wordt georganiseerd door Wecycle, die tevens een bedrag doneert aan Stichting Jarige Job.

Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste). De inzamelactie heeft een educatief karakter: de scholen ontvangen een speciale krant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school tenminste 75 kleine apparaten in. Iedere deelnemende school ontvangt hiervoor een beloning (boekenpakket, karaokeset of digitale camera) en een Wecycle Recycle Certificaat met 1, 2 of 3 gouden sterren.

Om 3 gouden sterren te krijgen, zamelt de school minimaal 250 kleine apparaten in. Daarnaast doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. De inzamelactie loopt van 3 september tot en met 18 november. Wecycle organiseert al jaren inzamelacties op basisscholen en met succes. "Kinderen komen al op jonge leeftijd in aanraking met meerdere elektrische apparaten," zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle. "Denk aan een telefoon, elektrische tandenborstel, spelcomputer of radio. Maar ook het lampje dat naast hun bed staat, is een apparaat. We willen daarom al vroeg bijbrengen dat deze spullen na afdanking moeten worden ingeleverd voor recycling."

Al het e-waste dat Wecycle inzamelt, wordt voor 97 procent nuttig toegepast. Op deze manier krijgen grondstoffen een tweede leven. In 2017 heeft Wecycle 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent.

Meer berichten