Mestkever, een omgebouwde driewieler die de groep gebruikt voor het vervoer van spullen en het afvoeren van zwerfafval. (Foto: Privé)
Mestkever, een omgebouwde driewieler die de groep gebruikt voor het vervoer van spullen en het afvoeren van zwerfafval. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Puttershoek Schoon zoekt deelnemers

PUTTERSHOEK - Puttershoek Schoon, onderdeel van Buurt Bestuurt Puttershoek, zoekt mensen die zo nu en dan willen meehelpen met het opruimen van zwerfafval.

Dat gebeurt iedere tweede zondag van de maand; om 9.45 uur wordt verzameld bij 't Huys te Hoecke voor een kopje koffie of thee, waarna om 10.00 uur gestart wordt met opruimen. Wel wordt er meteen bij verteld dat het geen verplichting is om iedere keer te komen. "Heb je een keer geen zin of tijd, dan sla je gewoon over. Je bent dus nergens aan gebonden", legt een van de deelnemers uit die we 9 september spraken. Waarom ben je dit gaan doen? "Die vraag krijg ik vaak. Mensen zeggen: 'je bent gek, je gaat toch niet de rommel van een ander opruimen?' Maar ik erger me eraan en vind dat ik er dan ook iets aan moet doen in plaats van erover te klagen." Een andere deelnemer vult aan: "het is ook gezellig. Je hebt leuke contacten met mensen die je anders nooit had ontmoet." Ook geeft het de deelnemers voldoening. "Je geeft wat terug aan de maatschappij."

Het invoeren van statiegeld op blikjes en flesjes zou volgens de deelnemers veel schelen. "Dat is hopelijk voor scholieren een reden om de blikjes en flesjes bij de supermarkt in te leveren in plaats van op straat te gooien. Daarnaast zijn er misschien mensen die het niet zo breed hebben en die door blikjes en flesjes van de straat te rapen een extra zakcentje voor zichzelf creëren." De deelnemers hopen ook dat hun bijdrage helpt om zwerfafval te voorkomen: "als de omgeving schoon is, is dat voor een grote groep mensen toch een extra drempel om een flesje in de berm te gooien. Als er al heel veel rommel ligt, zijn mensen eerder geneigd om te denken dat dat ene blikje of flesje dan ook niet meer uitmaakt."

Wat alle deelnemers opvalt, is dat ze overal waar ze komen meteen het zwerfafval zien. "Ga ik een stukje wandelen met een vriendin, dan erger ik me aan dat ene blikje in de berm terwijl mijn vriendin het niet eens gezien heeft", zo legt een deelnemer uit. "Ook in de auto valt het me op wat er allemaal bij stoplichten en snelwegafslagen ligt. Niet normaal wat er allemaal uit het raam gegooid wordt!" De deelnemers horen dit ook terug van iedereen die ook maar één keer meegedaan heeft: zodra je één keer zwerfafval opgeruimd heb, ga je met een andere blik om je heen kijken en zie je pas hoeveel er ligt. En dat is precies waar Puttershoek Schoon wat aan wil doen en daarom zoeken zij deelnemers die op de tweede zondag van de maand een keer willen helpen. Puttershoek Schoon hoopt u de volgende keer, zondag 14 oktober, om 9.45 uur bij 't Huys te Hoecke te zien!

Meer berichten