Pierre Statz en Miranda van der Zalm. (Foto: Dutch Rally Press – Niels Hatzman)
Pierre Statz en Miranda van der Zalm. (Foto: Dutch Rally Press – Niels Hatzman) (Foto: Dutch Rally Press – Niels Hatzman)

Rally team Hoeksche Waard naar Balkan Rally

Vanaf zaterdag 15 september wordt een week lang de Balkan Rally in Bulgarije gereden, team Statz uit 's-Gravendeel rijdt mee deze extreem avontuurlijke offroad rally.

Door Natascha de Ruiter

'S-GRAVENDEEL - Voor monteur Lennart van der Giessen (21 jaar, uit 's-Gravendeel), wordt het zijn eerste rally als monteur. Én meteen in Bulgarije! Lennart heeft gouden handen als het op sleutelen aan komt en is groot liefhebber van de 4x4 sport. Team Statz bestaat uit Pierre Statz (coureur), Miranda van der Zalm (navigator), Jan van Prooijen (monteur) en natuurlijk Lennart. De Balkan Rally staat bekend als een hele bijzondere, avontuurlijke rally. De rally bestaat uit 8 race dagen, waarin 2500 kilometer wordt gereden door de mooiste stukken van Bulgarije. Deze 2500 kilometers worden offroad afgelegd. Aan de competitie doen meer dan 100 teams vanuit heel Europa mee, onderverdeeld in verschillende klassen. Alles wordt met GPS gevolgd, dus afsnijden is geen optie. Elke dag na het uitrijden van de race, worden de auto's overgeleverd aan de monteurs van het team. Zij zijn vaak de hele nacht bezig met de reparaties en verbeteringen zodat de auto's de volgende dag weer veilig kunnen verschijnen aan de start. Het startschot wordt gegeven op 15 september, vlakbij Sofia, de hoofdstad van Bulgarije en zal op dag 8 uitkomen aan de kust van de Zwarte Zee in Bulgarije.

Tijdens de rally krijgen de teams elke dag een zogeheten 'Road book', een boek met aanwijzingen, waarmee de bijrijder de route kan navigeren om uit te komen bij de finish. Alles wordt met GPS gevolgd, dus afsnijden is geen optie. Elke dag na het uitrijden van de race, worden de auto's overgeleverd aan de monteurs van het team. Zij zijn vaak de hele nacht bezig met de reparaties en verbeteringen zodat de auto's de volgende dag weer veilig kunnen verschijnen aan de start.

Team Statz is tijdens de rally live te volgen via GPS tracking. Aan de hand van het startnummer is precies te zien waar zij zich bevinden tijdens de rally. Meer informatie is te vinden op: www.balkanoffroad.net. Ter voorbereiding op deze race deed het team eerder dit jaar al mee aan een strandrace in IJmuiden en een rally in Noord Frankrijk. Ook deze wedstrijden tellen mee voor het Nederlands Kampioenschap. Al sinds eind 2015 zijn Jan de Ruiter (uit Zuid-Beijerland) en Pierre Statz (uit 's-Gravendeel) aan het sleutelen om de auto's sneller en steviger te maken. Verschillende onderdelen zijn vervangen en dat is wel nodig, want de rally is niet zonder risico's. De rally speelt zich af buiten de normale wegen, hier zitten diepe kuilen en bulten in de weg waardoor de auto soms grote sprongen maakt. Het kan er hard aan toe gaan, een stevige auto is dan ook een must. Offroad Rally Team Hoeksche Waard post regelmatig updates en foto's op hun facebookpagina (www.facebook.com/Offroadrallyteamhoeksewaard) en je kunt je inschrijven de nieuwsbrief via www.offroadrallyteamhw.nl.

Meer berichten