De maand september is de oogstmaand voor appels en peren. (Foto: Privé)
De maand september is de oogstmaand voor appels en peren. (Foto: Privé)

Zelf appels en peren proeven en plukken

MIJNSHEERENLAND - "Een hap van je zelfgeplukte appel of peer middenin de boomgaard, weet je dat ik daar zelf nog steeds van kan genieten ?" zo vertelt fruitteler Jeanet Dekker enthousiast. Op zaterdag 15 september is de boomgaard in Mijnsheerenland open voor publiek om zelf te komen plukken en proeven.

De maand september is de oogstmaand voor appels en peren, en op het fruitbedrijf van Boerderij de Kikkershoek, is het dan ook een drukte van belang. "We kunnen maar één keer per jaar ons fruit oogsten, en dat moet in een heel korte periode gebeuren. We werken vier seizoenen lang om het mooiste fruit aan de bomen te krijgen, en het is elk jaar opnieuw zo'n geweldig moment als we kunnen gaan plukken. Dat willen we graag met iedereen delen" aldus een trotse Jeanet. "Wij telen Red Elstar, Cox, Delcorf, Jonagored, King, Goudreinet, Braeburn, Pinova e.a. soorten. En zowel handperen als stoofperen. Deze zelfplukboomgaard hebben we in 2007 naast de boerderij aangeplant. Naast ons akkerbouwbedrijf hebben wij boomgaarden en zijn we trots op onze boerderijwinkel waar onze producten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Niet alleen producten van eigen teelt maar ook allerlei Hoeksche Waardse streekproducten. Vooral de Hoeksche Waardse kadopakketten worden steeds populairder."

Afgelopen zomer is uitzonderlijk droog en warm geweest. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), brancheorganisatie van fruittelers, heeft aangegeven dat dit jaar de Nederlandse fruitoogst 10% tot 15% lager zal zijn dan verwacht. De oorzaak is het gebrek aan regen en daardoor minder uitgroei van het fruit. Dat trof vooral fruittelers in delen van Zeeland en Limburg, omdat daar niet kon worden beregend. In de streken waar telers wel water konden blijven geven groeide het fruit echter gelukkig gewoon door.

"Ik merk in onze boomgaarden helaas wel schade op door de droogte. Dat kun je zien door aan de Gieser Wildeman stoofperen, deze zijn door de droogte niet groot dit jaar. Natuurlijk doen de fruittelers er alles aan om zoveel mogelijk kwaliteitsfruit te krijgen, door bijvoorbeeld al vroeg in de groei afwijkende vruchten te verwijderen. "Maar fruit is uiteindelijk een natuurproduct, en wij hebben de natuur niet in de hand! Het is denk ik erg interessant voor iedereen om eens te zien hoe het fruit aan de boom groeit, en hoe verschillend dat kan uitpakken. Zo zie je ook de wonderlijke buitenbeentjes die de supermarkt niet halen. En die smaken ook prima hoor."

Wanneer kunt u komen plukken bij Boerderij de Kikkershoek?
Niet alleen op 15 september van 10 uur tot 16 uur bent u van harte welkom in de boomgaard aan de Maasweg, nummer 3 in Mijnsheerenland. Maar daarna elke zaterdag tussen 10 uur en 12 uur in september en oktober totdat alles van de bomen is geplukt. Voor groepen ook op afspraak, buiten deze tijden. Tijdens de Landelijke Fruitplukdagen op 15 en 22 september kunt u in heel Nederland bij ruim 40 boomgaarden terecht. Meer informatie over de data en locaties is te vinden op : www.defruitigste.nl/plukdagen.

Meer berichten