De familie van Ernst Ullmann werd in het Spuidorp rondgeleid door leden van de Historische Vereniging. Yvonne staat 2e van links. (foto: pr Historische Vereniging Oud-Beijerland)
De familie van Ernst Ullmann werd in het Spuidorp rondgeleid door leden van de Historische Vereniging. Yvonne staat 2e van links. (foto: pr Historische Vereniging Oud-Beijerland)

Dochter Ernst Ullmann bezoekt Oud-Beijerland

Oud-Beijerland - Yvonne Rosenberg-Ullmann heeft donderdag 4 oktober een kort bezoek aan Oud-Beijerland gebracht. Ze was samen met haar man George uit Canada, neef Roby Ullmann uit Argentinië en een neef uit Israël met zijn vrouw Miriam. Yvonne is de dochter van Ernst Ullmann die in Oud-Beijerland gewoond en gewerkt heeft. Hij was één van de weinige overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz.

Ernst Ullmann werd geboren 21-2-1904 in Düren (D). Via Utrecht kwam hij in 1936 naar Oud-Beijerland. Ernst Ullmann trouwde op 3 november 1938 in Oud-Beijerland met Edith Fleischmann (geboren 31-10-1912 in Ebelsbach (D). Zij kregen 15-9-1939 een dochter Ellen Wilhelmina. In 1941 vertrekt het gezin naar Utrecht. Daar worden ze opgepakt in 1943 en gebracht naar Westerbork. Inmiddels is Edith zwanger en wordt in Westerbork op 31-3-1943 Rolf Dirk geboren. In 1944 gaat het gezin naar Auschwitz.Hier worden de kinderen op 8-10-1944 vermoord en moeder Edith Ullmann-Fleischmann op 9-10-1944 in Birkenau.

Vernoemd op het Joods monument in Oud-Beijerland
Ernst Ullman overleefde Auschwitz en kwam in 1945 terug naar Oud-Beijerland. Hij vertrok in 1946 via Doetinchem naar Canada. Hij hertrouwde in Canada en overleed daar in 1968. Yvonne Rosenberg-Ullmann is een dochter uit dit 2e huwelijk.
De familie was donderdag kort in Oud-Beijerland en wilde graag zien waar haar vader gewoond had. Zij bezochten het Joods monument aan de Havendam, de Ullmanstraat en Beneden Molendijk 43 (woonhuis in 1941 van Ernst Ullmann).
In Oud-Beijerland werkte Ernst Ullman bij meelfabriek Van Overhagen op de Molendijk (molen) en de Oostkade. Schipper bij dit bedrijf was heer Gerrit Weeda. Zijn dochter Leny, inmiddels 85 jaar, heeft een poosje contact gehad met Ernst Ullmann in Canada.
Yvonne Rosenberg-Ullmann ontmoette ook mw. L. Riedijk-Weeda uit Spijkenisse, de vrouw waarover haar vader veel verteld had. Edith Ullmann-Fleischmann staat met haar 2 kinderen vermeld op het Joods monument in Utrecht- bij het Spoorwegmuseum.
De bezoekers waren onderweg naar een familie reünie in Duitsland.
(gegevens en foto: P.J. in 't Veld, Historische Vereniging Oud-Beijerland)

Meer berichten