Foto:

Bijbelmarathon in nieuwe EGHW kerk van start

Oud-Beijerland - 'In het begin maakte God de hemel en de aarde'. De overbekende eerste zin uit Genesis 1 vers 1, in dit geval uit de Bijbel in Gewone Taal. Met deze woorden begon SGP-wethouder Piet van Leenen dinsdagavond 9 oktober klokslag zeven uur een Bijbelmarathon van 85 uur. Oud-Beijerland is weer een kerk rijker: 'De Poort', kerkgebouw van de Evangelische Gemeente Hoeksche Waard. 'Eindelijk kunnen we als één gemeente samenkomen', zegt oudste (kerkelijk leider) Johan Zevenbergen dankbaar.

Onder het motto 'De Poort opent met Gods Woord' lezen niet minder dan 300 kerkleden om de beurt een kwartier lang, dag en nacht, in de nieuwe kerk de hele Bijbel voor. Een idee en initiatief van gemeentelid Ben Veldhuijzen. Hij besluit zaterdag 13 oktober rond half tien met het laatste Bijbelboek, Openbaring. Iedereen is welkom om te komen luisteren. Zaterdag 13 oktober wordt om 10 uur de kerk officieel in gebruik genomen. Aansluitend kan vanaf 11.00 uur het nieuwe gebouw bekeken worden en zijn er tal van activiteiten. 'Heel bijzonder om zo de opening in te leiden', vindt Van Leenen, 'en een eer dat ik de eerste lezing mag doen.'
Met een eigen kerkgebouw gaat een langgekoesterde wens in vervulling. De evangelische gemeente komt al jaren samen in de aula van een scholengemeenschap in Oud-Beijerland. De gemeente groeide zo snel dat de aula al snel te klein was en daarom werden er op zondagmorgen twee diensten achter elkaar gehouden. 'Daardoor kenden veel gemeenteleden elkaar amper', vervolgt Zevenbergen, 'want velen gaan of naar de vroege of naar de latere dienst. Het zal een enorme vooruitgang zijn als we voortaan als één gemeente samen kunnen komen.' Er is lang gezocht naar een goede plek. Ook bestaande gebouwen waren in beeld, want de kerk zocht 'beslist geen prestigeobject'. Uiteindelijk werd het een stuk grond aan de rand van nieuwbouwwijk Poortwijk. 'De Poort' is een verwijzing naar die wijk, én de functie. Een poort zijn: naar het Evangelie. Muziek speelt een belangrijke rol in de diensten van de gemeente, die uit veel jongeren bestaat. Bij het ontwerp van de grote kerkzaal is veel aandacht gegeven aan de akoestiek. Een fors drumstel staat al op het even forse podium te wachten.

Kerklid Nelleke Barends stipt in dat verband een ander belangrijk voordeel aan. 'Iedere keer alles opbouwen en afbreken is voorbij gelukkig. Want de aula was maandag weer voor de school'. De kerkzaal biedt plaats, met de ruime foyer, aan 1.000 mensen. Het is daarmee de grootste zaal van de Hoeksche Waard. De aanvragen voor concerten van derden komen al binnen. 'Dat mag, als het maar past in onze visie', zegt oudste Hugo 't Hart. Op de bovenverdieping zijn ruimtes voor de kinderopvang, een jeugdhonk, vergaderruimtes en een regiekamer voor het licht en geluid. 'We zijn laagdrempelig en hopen dat een eigen kerk bijdraagt aan de groei van de gemeente', besluit Zevenbergen, 'daarom zijn we heel dankbaar nu als kerk meer zichtbaar te zijn in het dorp.'

Foto: Piet van Leenen 2e van links, rechts naast hem oudste Johan Zevenbergen, helemaal rechts staat Ben Veldhuijzen, initiatiefnemer Bijbelmarathon. (tekst en foto's: Conno Bochoven)

Meer berichten