Burgemeester Jan Luteijn van de gemeente Cromstrijen leest voor over duurzamheid aan groep 8 van OBS De Boomgaard.
Burgemeester Jan Luteijn van de gemeente Cromstrijen leest voor over duurzamheid aan groep 8 van OBS De Boomgaard. (Foto: Maurice van de Lisonk)

Burgemeester Jan Luteijn geeft les in duurzaamheid

Mijnsheerenland – In de Kinderboekenweek 2018 (3 t/m 14 oktober) vindt ook de tiende editie plaats van de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober). Burgemeester Jan Luteijn van de gemeente Cromstrijen combineerde de twee door op OBS De Boomgaard in Mijnsheerenland voor te lezen aan groep 8 uit een boek over duurzaamheid.

Op woensdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, worden in Nederland tienduizenden kinderen voorgelezen uit het boek 'De Kracht van Nieuwe Energie', dat speciaal voor de Dag van de Duurzaamheid door pabo-studenten is geschreven. Ook burgemeester Jan Luteijn deed mee aan deze landelijke Voorleesactie.

Basisschool De Boomgaard had zich als afvalvrije school al snel voor deze actie aangemeld en viel de eer te beurt om de burgemeester te mogen ontvangen in groep 8. Burgemeester Luteijn legde de kinderen wel uit dat hij dit netjes had overlegd met burgemeester André Borgdorff van de gemeente Binnenmaas, die deze dag verhinderd was. Omdat hij nu buiten zijn eigen gemeente actief was, zo verklaarde hij ook, had hij zijn ambtsketen thuis gelaten. Maar gezien het aanstaande samengaan van de vijf gemeenten tot de fusiegemeente Hoeksche Waard, zo voegde burgemeester Luteijn hier nog aan toe, was het ook weer niet zo vreemd.

De kinderen hingen aan zijn lippen toen de burgemeester een verhaal voorlas over elektrische auto’s. Daarna barstte een levendige dialoog los over wat duurzaamheid nu precies is en wat daar allemaal bij kan horen. De burgemeester moest regelmatig “tijd kopen”, zoals dat volgens hem vaak wordt genoemd in bestuurlijke kringen, om goed antwoord te kunnen geven op de soms moeilijke vragen die de kinderen stelden. Zo vroeg Samuel uit groep 8 zich af of de productie en uiteindelijke afvalverwerking van een accu uit een elektrische auto wel opwoog tegen de milieuwinst die het oplevert. Andere kinderen kwamen met voorbeelden van de ‘circulaire economie’ zoals het doorgeven van kleding binnen en tussen gezinnen.
Juf Sharon moest de burgemeester uiteindelijk ‘redden’ door de les af te sluiten, anders was hij waarschijnlijk de hele ochtend bezig geweest met het beantwoorden van de vele vragen van de kinderen.

Meer berichten