Hugo de Jonge (midden) bezocht de Hoeksche Waard en flyerde o.a. op de weekmarkt in Oud-Beijerland, samen met CDA-leden waaronder de nr 2 van de lijst Karoline Vorthoren.
Hugo de Jonge (midden) bezocht de Hoeksche Waard en flyerde o.a. op de weekmarkt in Oud-Beijerland, samen met CDA-leden waaronder de nr 2 van de lijst Karoline Vorthoren. (Foto: )

'Hé, dat is die man van die schoenen'

Hoeksche Waard - 'Toen ik vanmorgen de Hoeksche Waard binnenreed, m'n hart ging direct weer open.' CDA-corifee Hugo de Jonge weet wel hoe hij de toon moet zetten. De vice-premier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was woensdag 31 oktober een dagje op bezoek bij het CDA Hoeksche Waard. De dag stond helemaal in het teken van de vrijwilligers.

De Jonge kent de Hoeksche Waard goed. Als domineeszoon streek hij op 15-jarige leeftijd neer in de pastorie van Hervormd Puttershoek. Hij zat op school op de Willem van Oranje in Oud-Beijerland, en zijn vrouw komt ook uit Oud-Beijerland. Als eerste ging de minister langs bij een wijkverpleegkundige die hij persoonlijk kent in Zuid-Beijerland. 'Zij heeft daar een soort buurtproject opgezet en doet daar zulke mooie dingen.

Vervolgens bezocht de CDA-delegatie 't Huys te Hoecke in Puttershoek. De Jonge maakte een praatje met bewoners, directie en vooral de vrijwilligers die er werken, want die worden deze dag tenslotte in het zonnetje gezet. En taart, voor iedereen. 'Het was zo grappig, sommige bewoners riepen: Hé, die ken ik nog van vroeger', zegt Karoline Vorthoren, de nummer 2 van de CDA kieslijst. Ze noemt het bezoek heel belangrijk, en dat er 'gewoon eens wat aandacht voor die vrijwilligers is, meer vragen deze mensen niet.'

De Jonge nam de gelegenheid te baat om nog even langs het ouderlijk huis van weleer te rijden. 'En weet je, waar nu 't Huys te Hoecke staat, daar heb ik vroeger getennist. Er is daar wel heel veel veranderd hoor.' 's Middags opende De Jonge met het overhandigen van de sleutels, samen met lijsttrekker Paul Boogaard de Pop Up store van het CDA in de Oud-Beijerlandse Veilingpassage. Een soort inloophuis waar mensen terecht kunnen in ieder geval tot aan de verkiezingen op 21 november, voor een praatje of om een prangende kwestie onder de aandacht te brengen. 'Maar als mensen er gewoon gezellig een potje willen kaarten mag dat ook', zegt Peter van Loo, fractievoorzitter in Binnenmaas. 'Als we heel groot worden maken we hier een blijvend steunpunt van', grapt Boogaard. De minister blijkt veelzijdig want bij een groepje musici pakt hij spontaan de gitaar en laat horen dat niet voor het eerst te doen.

Dan gaat het gezelschap groene shawls en jassen richting weekmarkt. Links en rechts worden flyers uitgedeeld en mensen opgeroepen om toch zeker te gaan stemmen. 'Het is zo ingewikkeld allemaal, ik weet nog niet wie mijn stem krijgt', verzucht een mevrouw. 'Nou, ik weet het wel hoor', reageert Ad Valkenburg (CDA Oud-Beijerland) adrem. Natuurlijk zijn de schoenen van de minister overal gespreksonderwerp, en hij heeft weer een paar fraaie aangetrokken. Na een rondje duikt de minister nog even lunchroom ZonderMeer in. De mensen daar hebben de lunch tot in de puntjes verzorgd. De Jonge vat de dag nog even samen: 'Vrijwilligerswerk is enorm belangrijk, echt een CDA item ook. Met elkaar dingen tot stand brengen. Zo zie ik de fusie van de Hoeksche Waard ook in dat licht. Met elkaar het hier gaan doen.' Paul Boogaard blikt tevreden terug: 'We hebben ons kunnen laten zien en het bezoek van Hugo de Jonge viel in de smaak. Overal kwamen we zulke enthousiaste mensen tegen.'
(tekst en foto's: Conno Bochoven)

Meer berichten