Omdat de therapie niet tijdig naar Nederland komt, wil Kees Dam naar de therapie toe.
Omdat de therapie niet tijdig naar Nederland komt, wil Kees Dam naar de therapie toe. (Foto: )

Actie voor behandeling van Kees Dam

Nieuw-Beijerland - Kankerpatiënt Kees Dam wil zich in de Verenigde Staten laten behandelen met een nieuwe therapie. In de toekomst kan dat ook in Nederland, maar die tijd heeft hij niet. Er is een actie gestart om geld bijeen te brengen voor de behandeling.

Kees Dam (50) en echtgenote Nelleke hebben vijf kinderen, van 10 tot 19 jaar. Hij werkt bij Exxon Mobil. Drie jaar geleden werd bij een routinecontrole een afwijking in zijn bloed ontdekt.

Op het werk werd hij door het ziekenhuis gebeld over de uitslag, herinnert Kees zich. "De uitslag van uw bloed is positief", zei de arts. "Ik weet nog goed dat ik de arts niet goed begreep. Dus ik vroeg 'Wat is positief?'. Het antwoord zal ik nooit vergeten. 'U heeft lymfeklierkanker', zei de arts." Het bleek het te gaan om de ziekte van Waldenström. Het was een milde vorm. Elke drie maanden controle was voldoende.

In de zomer van 2017 kreeg Dam ernstige rugklachten. Tijdens een vervroegde controle werd hij direct in het ziekenhuis opgenomen en onderging hij een chemokuur die verlichting moest brengen. "Maar ik werd alleen maar beroerder en beroerder." Onderzoek wees uit dat de ziekte was overgegaan in de agressieve variant.

Chemokuren moesten hem klaar maken voor stamceltransplantatie. Maar na diverse behandelingen kwam de kanker steeds terug. Dam herinnert het zichzelf niet, maar begin dit jaar is echtgenote Nelleke naar het ziekenhuis geroepen om afscheid te nemen. Kees Dam overleefde, maar een stamceltransplantatie bleek definitief onmogelijk. De boodschap van de arts in het Erasmus MC was duidelijk: "Dan is er in Nederland geen reguliere behandeling meer mogelijk."

Kees Dam oogt kerngezond. Hij doet mee aan een studie die de kanker tijdelijk hoopt te vertragen. Maar een definitieve oplossing is dat niet. In de Verenigde Staten is er wel een kansrijke behandeling voor zijn ziekte.

In de VS zijn goede ervaringen met de CAR-T-cell therapie. Ook enkele Nederlanders hebben hier al baat bij gehad. Het European Medicines Agency (EMA) heeft de behandeling al aanbevolen. "De therapie komt op z'n vroegst eind 2019 naar Nederland", vult echtgenote Nelleke aan.

"Het Amerikaanse laboratorium heeft al grond in Hoofddorp om de Europese vestiging te bouwen. Maar dat wordt pas 2020. Het lijkt zo dichtbij, maar voor mij duurt dat te lang", weet Kees Dam.

Omdat de therapie niet tijdig naar Nederland komt, wil Kees Dam naar de therapie toe. Omdat hij momenteel in een goede conditie verkeert, is de reis geen probleem. Alleen wordt de behandeling in de VS niet door de verzekering vergoed. Kees Dam zal zelf een half miljoen euro op tafel moeten leggen. "En dat heb ik niet."

"In deze ziekte en de mogelijkheid van behandeling in Amerika, voelen wij ons afhankelijk van de Heere God en is steeds ons gebed of Hij wegen wil openen en de mogelijke behandeling wil zegenen", besluit Kees. 

Vrienden en familieleden van Kees Dam zijn een actie gestart om het geld voor de behandeling bijeen te krijgen. Zie daarvoor de website www.medischehulpaankees.nl .

Meer berichten